Bandić: Moja kampanja košta između 5 i 7 mil. kn

Primorac ne želi reći koliko će potrošiti u izbornoj kampanji, a ostali predsjednički kandidati navode iznose zacrtane planom.

18.12.2009.
13:38
VOYO logo

Nakon što je Nadan Vidošević prvi objavio da je dosad u kampanji prikupio 3,739.100 kuna, potrošio 3,498.758, a planira ukupno potrošiti 5,5 milijuna kuna, i drugi predsjednički kandidati otkrivaju s koliko novca raspolažu.

Danas će podatke o financiraju kampanje objaviti Ivo Josipović, a u njegovom izbornom stožeru tvrde kako su i podaci o donatorima dostupni javnosti cijelo vrijeme kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef njegovog izbornog stožera Mirando Mrsić kaže kako je glavninu novca za Josipovićevu kampanju osigurao SDP, i to 1,7 milijuna kuna. Od donatora je dobio 528 tisuća kuna, pri čemu je najveći pojedinačni donator tvrtka Dioki u vlasništvu Roberta Ježića. Dioki mu je donirao 200 tisuća kuna.

Među donatorima je šest tvrtki čije donacije ukupno iznose 71 tisuću kuna. Što se tiče fizičkih osoba, više stotina osoba za Josipoviću kampanju uplatilo je ukupno 257 tisuća kuna donacija. Donacije su bile u iznosima između 50 i 1500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od 19. studenoga do 17. prosinca Josipović je potrošio 2,3 milijuna kuna. Ukupni trošak njegove kampanje kretat će se od 4,5 do pet milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Za predsjedničku kampanju kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić do sada je skupila dva milijuna kuna. U jednom stožeru rekli su da još ne mogu reći detalje, ali sve bi trebalo biti poznato danas, kada će preliminarni izvještaj o prikupljenim sredstvima i donatorima predati DIP-u i objaviti na svojim web-stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik kampanje Boris Blažeković kaže da će pokušati skupiti barem još milijun, što će sve otići za televizijsko oglašavanje. Među šest pravnih osoba najveća je donacija 120.000 kuna, a ima puno i malih donacija.

Najavio je da će imena objaviti danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izbornog stožera HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga doznajemo kako njegovu kampanju financira gotovo isključivo stranka. Osim HDZ-a, još su mu samo dva privatna donatora uplatila ukupno 40 tisuća kuna donacije, ali nisu željeli reći o kome je riječ. Hebrang je do sada na kampanju potrošio 4,3 milijuna kuna, a do kraja kampanje planiraju trošak od 6,5 milijuna kuna.

Nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić na konferenciji za novinare u Splitu održanoj u petak izjavio je kako će njegova predizborna promidžba koštati između pet i sedam milijuna kuna, te da njegov stožer priprema izvješće o financiranju predizborne kampanje, o čemu će izvijestiti 20. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka lipa i kuna bit će transparentna. Nemam nijednog krupnog financijera", rekao je Bandić.

Nezavisni kandidat Dragan Primorac nije želio riječi koliko novca planira potrošiti, ali je najavio da će to učiniti u zakonskom roku. Nagađanja kako mu kampanju donatori financiraju i preko privatne tvrtke njegove supruge, Primorac je odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu, privremeni izvještaj o financiranju kampanje kandidati moraju dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu do 20. prosinca. Nažalost, ukoliko to i ne učine, kandidati neće biti sankcionirani.

Konačni izvještaj o donatorima i utrošenom novcu kandidati su dužni predati DIP-u 15 dana od dana održavanja izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912170251006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo