NAKON JAVNOG PRITISKA / Bandić ipak popustio: Pogledajte Memorandum koji je potpisao s investitorom oko ZG Manhattana

Zagrebački gradonačelnik morao je popustiti i objaviti dokument koji je gotovo pola godine bio skriven od očiju javnosti

3.9.2019.
10:35
VOYO logo

Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i investitora tvrtke Eagle Hills u vezi takozvanog 'Zagrebačkog Manhattana' napokon je objavljen na internetskim stranicama Grada Zagreba.

I to nakon silnog pritiska javnosti kojemu su ritam zadali ustrajavši u pravu na pristup informacijama, koje je građanima i građankama Hrvatske zajamčeno Ustavom RH, aktivisti i aktivistkinje te novinarka RTL-ove Potrage Danka Derifaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da javnost ima pravo znati što piše u tom dokumentu ispisanom na 22 stranice podržavala je i struka te gradska oporba, napose iz Kluba lijevog bloka, koja je inzistirala da Bandić prestane skrivati dokument i zahtijevala njegovu objavu do koje bi teško došlo da se nisu priključili i brojni građani te je tražili i mediji.

Podsjetimo, novinarka Danka Derifaj je tek prije nešto manje od dva tjedna dobila nakratko i 'pod stražom' uvid, a potom u Potrazi i objavila dijelove Memoranduma o razumijevanju koji je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić još u ožujku potpisao s arapskim investitorom u Dubaiju.

Zagrebačkim gradskim zastupnicima i zastupnicama iz redova oporbe gradska uprava ponudila je prošloga tjedna uvid u Memorandum, ali na samo 15 minuta i bez mogućnosti prepisivanja podataka s njega, a svako fotografiranje i snimanje bilo je strogo zabranjeno. Oni su to odbili i najavili da će na sljedećoj sjednici Gradske skupštine tražiti javnu objavu Memoranduma.

Projekt u kojem se raspolaže javnim novcem ne može biti tajan

Novinarka Derifaj zatražila je i mišljenje povjerenika za pravo na pristup informacijama koji je upozorio da projekt u kojem se raspolaže javnim novcem ne može biti tajan.

Memorandum je danas objavljen na internetskim stranicama Grada, a tijekom dana očekuje se i daljnje očitovanje Grada te detaljna analiza i brojne reakcije na napokon objavljen dokument, čiji su dijelovi već izazvali brojne kritike u javnosti zbog opasnosti koje krije po Grad i građane Zagreba.

Pogledajte što piše u dokumentu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević: Bandić Memorandum objavio dan uoči sjednice Skupštine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Bandić objavio Memorandum, slijedi njegova detaljna analiza, najavio je zastupnik političke platforme 'Zagreb je NAŠ' u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević, koji je upozorio i na tajming objave: ''Bandić je nakon velikog pritiska novinara, javnosti i oporbe konačno objavio Memorandum o razumijevanju koji je potpisao s tvrtkom Eagle Hills. Učinio je to samo dan prije sjednice Skupštine na kojoj se nalazi naša točka Kluba lijevog bloka prema kojoj bi se Bandića zadužilo da gradskim zastupnicima podnese izvješće o realizaciji projekta 'Zagrebački Manhattan', a to izvješće bi sadržavalo i Memorandum''. 

''Najavio sam još prošli tjedan nakon što smo ih stisnuli na skupštinskim odborima da će gradska uprava to morati objaviti prije ili kasnije i to se upravo dogodilo. Nismo se dali ponižavati prošli petak kada je gradonačelnik arbitrarno odlučio, bez ikakvog zakonskog uporišta, da gradski zastupnici mogu vidjeti Memorandum na samo 15 minuta bez ikakvog zapisivanja'', podsjetio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojak: Postaje li Memorandum sada automatski nevažeći?

''Dobro da je objavljen Memoranudm iz Dubaija, a objavljen je radi pritiska javnosti, medija i nas pojedinih zastupnika, a ne stvarne želje gradonačelnika za objavom'', upozorio je HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak, koji pita: ''Ako ga je gradonačelnik objavio tako iznenada i bez suglasnosti iz Dubaija (jer ga na to obvezuje članak 16. potpisanog dokumenta), postaje li Memorandum automatski nevažeći?''

''Milan Bandić je objavio Memorandum o razumijevanju jer je investitoru obećao puno više od onoga što može isporučiti pa sada pokušava stvoriti dojam da je posao savršen, da se mora završiti. Iako se zaklinje u Zagreb i njegove žitelje, putem prema Dubaiju je već izgubio javni interes cijelog posla'', upozorava gradski zastupnik Renato Petek

Zelena akcija: 'Građani su izborili pobjedu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Unatoč Bandićevom bahatom ignoriranju i ponižavanju građana i građanki, oni su ipak na kraju izborili pobjedu. U posljednjih nekoliko dana, na poziv Zelene akcije, više stotina građana i građanki službeno je zatražilo objavu ovog dokumenta. Žalosno je što Bandić dosljedno zanemaruje stavove javnosti i što su građani uopće morali ovako dugo tražiti informaciju koja im je u startu trebala biti dostupna'', naglasili su iz Zelene akcije.

''Upozoravaju da je iz sadržaja Memoranduma ''vidljivo kako je Bandić bez ikakvih konzultacija i bez ičije suglasnosti svašta obećao investitoru te preuzeo brojne obaveze. Već je poznato da su njegova obećanja građanima lažna, a obećanja investitorima čvrsta. Međutim, bez obzira na njegovu odlučnost da ustupi 110 hektara za realizaciju ovog projekta, uvjereni smo kako ćemo zajedno s građanima i građankama spriječiti ovu rasprodaju vrijednog zemljišta''.

Što je sporno u Memorandumu o razumijevanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda detaljna analiza Memoranduma tek slijedi, a zasad je poznato nekoliko spornih točaka, između ostalog, ona da će Grad Zagreb i Eagle Hills osnovati zajedničko partnersko Ciljano društvo u svrhu realizacije projekta, u kojem će Grad dobiti manjinski udio, sukladno procjeni imovine koja je trenutno u vlasništvu Zagrebačkog velesajma i Grada.

Riječ je o području Velesajma, Hipodroma i igrališta NK Lokomotiva, a za taj prostor od 1,1 milijuna kvadrata Grad treba pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju u roku od osam mjeseci od potpisivanja ugovora plus dodatnih šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Memorandumu, Grad bi trebao i pripremiti zemljište koje će biti bez ikakvih objekata i temelja, osim onih koji su zaštićeni zakonom te osigurati svu potrebnu infrastrukturu i do zemljišta te neprekinutu opskrbu plinom, vodom, telekomunikacijskim uslugama

Jedan članak se odnosi i na to da će Eagle Hills i/ili vezane tvrtke kupovati udjele Grada Zagreba, prema dubinskoj procjeni vrijednosti, a u slučaju stečaja bilo kojeg partnera drugi može kupiti udio u Ciljanom društvu prema procjeni i prema pravilima statuta onoga koji odlazi u stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo