glavno pitanje dana / Balon se polako ispuhuje: s Pantovčaka s kojeg je prvo došao prijedlog o vraćanju vojnog roka sada povlačenje ručne

Političari se nadmudruju i likuju nad vladajućima koji su anemičnost i slabovidnost iskoristili kao džoker zovi i izbjegli odlazak u vojnike

3.2.2017.
19:12
VOYO logo

Glavno pitanje dana - jeste li služili obvezni vojni rok? Političari se nadmudruju i likuju nad vladajućima koji su anemičnost i slabovidnost iskoristili kao džoker zovi i izbjegli odlazak u vojnike. Balon se polako ispuhuje, jer s Pantovčaka s kojeg je prvo došao prijedlog o vraćanju vojnog roka - sada povlačenje ručne.

Ni na Festi svetoga Vlaha nije se moglo pobjeći od vojske, odnosno od mogućnosti ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča o uvođenju vojnog roka je preuranjene, idemo dopustiti Ministarstvu obrane da izađe s plaanovima, u svakom slučaju ja to ne bih zvala vojnim rokom" kaže predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Je li vaš suprug služio vojni rok, pitali su je novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, moj suprug je odslužio vojni rok", poručila je predsjednica.

Pa je tako pitanje postalo, među vladajućima koji razmišljaju o uvođenju vojnog roka, tko je točno služio vojsku, a tko nije? Predsjednik Sabora nije zbog problema s vidom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se sada zahvaljujem, bilo mi je drago, hahaha...", rekao je krako Božo Petrov.

A baš kao i značajan broj njegovih ministara, vojni je rok izbjegao i Andrej Plenković - navodno zbog anemije. No vojsku koju nije služio Plenković - Jugoslovensku narodnu armiju - nije bilo baš jednostavno izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušao sam sve da to izbjegnem, smatrao sam da je to gubljenje vremena, i danas to smatram ali eto neki su imali jako dobru vezu. Morali ste si u najmanju ruku, ne znam, odrezati prst da bi to izbjegli", kazao je HSS-ov Krešo Beljak.

JNA nije praštala nikom, služili su je i sportaši poput Dražena Petrovića ili Zvonimira Bobana, a moglo ju se izbjeći često samo NAKON regrutacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je sa mnom jedan koji se nije htio ni brijat ni prat ni spremat krevet, i često je završavao u pritvoru i tek nakon toga oni su ga vratili kući", govori Stevo Culej.

Vojsku nisu služili ni mnogi u oporbi, ali iza svoje odluke čvrsto stoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam licemjer, izbjegao sam to i protiv sam toga da se u druge što tjera, a oni su izbjegli vojni rok a sad bi druge slali u vojsku. Ali to je poznata politika, oni na vrhu koji guraju ljude u vojsku u rat sami tamo ne idu", kaže Ivan Pernar.

Istovremeno u  Ministarstvu obrane su - zbog pojednostavljenja postupka i smanjenja troškova uvođenja novaka u vojnu evidenciju - u dogovoru s pojedinim školama dostavili upitnike koje se na satu razredne nastave predaje učenicima koji navršavaju 18 godina, čime podliježu upisu u vojnu evidenciju. Kažu da nema govora o anketiranju maloljetnika za vojni rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo