HASANBEGOVIĆI DJED I BAKA POSTHUMNO DOBILI NAJVEĆE DRŽAVNO PRIZNANJE IZRAELA: / Spasili židovsku djevojčicu od ustaša

Image
Foto: Pixsell

Nada sada živi u Australiji, profesorica je hebrejskog jezika, udana je i ima dvoje djece

10.5.2018.
13:47
Pixsell
VOYO logo

Zlatko Hasanbegović dobio je poziv da nazoči ceremoniji u čast obitelji Prohić, na kojoj će Avdi Prohić, Esmi Prohić, Sabriji Prohić i Safeti Prohić biti posthumno dodijeljeno počasno odlikovanje Pravednici među narodima, najviše državno priznanje koje Izrael dodjeljuje pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta.

Djed i baka Zlatka Hasanbegovića spasili su djevojčicu Nadu Kolman, dijete Viktora i Helene. Viktor je bio ljekarnik i magistar farmacije, a u Gračanicu gdje se odselio s obitelji otvorio je ljekarnu. Tamo su se upoznali i sprijateljili s dr. Avdom Prohićem i njegovim bratom Sabrijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadinog oca su strijeljali

Obitelj je izbjegla prvi val uhićenja i slanja u logore jer su se zbog loše zdravstvene situacije i nedostatka medicinskih djelatnika vlasti NDH morale osloniti i na ljekarnike židovskog podrijetla, prenosi Jutarnji. Situacija se pogoršala 1943. i obitelj je pobjegla uz pomoć braće Prohić. Nakon nekog vremena Nadin otac je strijeljan, a majka djevojčice umrla je od upale pluća. Avdo Prohić tada se pobrinuo za jednogodišnju Nadu i prenio informaciju bratu Sabriju u Zagreb. Djevojčica je počela živjeti s obitelji Prohić. Najmlađi od braće prebacio ju je uz pomoć propusnice koju je imao kao trgovac, a Sabrijina žena Nadu je od samog starta kad je došla u Zagreb predstavljala kao svoju kćer.

Skrivali djevojčicu i lagali da je član obitelji

Skrivali su je dvije godine. Nakon što je rat završio po djevojčicu su došli sestra njezine majke i njezin suprug, oni su uspjeli preživjeti. Posvojili su je i 1949. otišli u Izrael. Nada sada živi u Australiji, profesorica je hebrejskog jezika, udana je i ima dvoje djece, dok je Sabrija koji ju je skrivao kod sebe ostao živjeti u kući u Ilici, a sve ostale nekretnine koje je imao zaplijenili su komunisti. Višestruko ga je pritvarala OZNA, a 1946. je pokušao pobjeći u Italiju, no uhvatili su ga i pogubili kao 'klasnog neprijatelja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada, koja se sada zove Aviva Fox, nazočit će ceremoniji na kojoj će Hasanbegovićevi baka i djed dobiti najviše priznanje Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo