'Bajiću je slučaj Sanader šansa da pokaže da se bori protiv kriminala'

'Mladen Bajić sad ima zadnju šansu pokazati da je spreman boriti se protiv kriminala', kaže SDP-ovac Željko Jovanović komentirajući nove informacije vezane uz Sanadera i Hypo banku.

31.12.2009.
14:22
VOYO logo

Naime, udarne vijesti austrijskih medija posljednjih su dana vezane uz mutno poslovanje Hypo banke, koju je država naposljetku morala i preuzeti, a na površinu izlaze i brojni poslovi uz koje se veže ime bivšeg premijera Ive Sanadera. U utorak je tako austrijski list Der Standard objavio kako je Sanader "15 godina bio idejni i operativni predstavnik austrijske Hypo Alpe Adria banke".

SDP-ovac Željko Jovanović, ujedno i predsjednik Nacionalnog antikorupcijskog vijeća, potvrdio je kako je to vijeće još u kolovozu zaprimilo dokumentaciju o povezanosti Hypa i tad već bivšeg premijera Sanadera, koju je potom proslijedilo DORH-u. DORH je, pak, tu dokumentaciju procijenio nevjerodostojnom, pa je predmet, mogli bismo reći, pao u zaborav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada još nismo dobili nikakve konkretne dokumente. Međutim, vrlo je izvjesno da će određena dokumentacija stići putem međunarodne pravne pomoći i da ćemo, nakon što DORH razmotri dokumentaciju, u dogovoru s njima poduzeti potrebne aktivnosti", izjavio je ravnatelj policije Oliver Grbić u intervjuu Novom listu.No, nakon što su i austrijske vlasti otvorile istragu nad poslovanjem Hypo banke, aktualizirala se priča o istrazi koju provodi DORH. Božo Barbarić, načelnik policijskog USKOK-a, sredinom prosinca je potvrdio kako USKOK očekuje dokumente iz Austrije.

"Mladen Bajić će sada dobiti nove dokumente i ima zadnju šansu pokazati da je spreman boriti se protiv kriminala", kaže Jovanović, koji smatra kako bi pisanje austrijskih medija također trebalo poslužiti Bajiću da se bori protiv kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bajić može donijeti i zaključak koji može biti oslobađajući za Sanadera, ali on mora biti nedvojben jer ljudi više ne vjeruju Državnom odvjetništvu", rekao je Jovanović za net.hr. Napomenuo je i kako je Europska komisija ocijenila da je DORH bio opterećen političkim pritiskom, te da mu se čini da je DORH radio presporo i neke predmete držao u ladicama.

Ilustrirao je to primjerom Igora Rađenovića, koji je antikorupcijskom vijeću prijavio slučaj u kojem je objavljen natječaj za cestu izgrađenu mjesec dana prije objave natječaja. Jovanović kaže da taj slučaj stoji u ladicama DORH-a već 15 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912290357006 arti-200912160722006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo