jasna poruka / Bačić smiruje situaciju: 'Odluka o zagrebačkom GUP-u neće utjecati na koaliciju'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Usvajanjem ili neusvajanjem GUP-a ništa se bitno neće promijeniti u funkcioniranju Zagreba', kaže Bačić

5.2.2020.
13:54
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić u srijedu je izjavio kako bi za zagrebački HDZ, odstupaju li predložene izmjene GUP-a od dokumenta donesenog prije tri godine, to bio dovoljan razlog da GUP ne prihvati što, tvrdi, ne bi ništa bitno promijenilo u koaliciji na nacionalnoj razini.

"Ne mislim da se će bilo što bitno promijeniti na koaliciji na nacionalnoj razini odlukom gradskog HDZ-a. Gradski odbor HDZ-a podržao je pokretanje procedure izmjena i dopuna GUP-a, a ako nešto bitno odstupa u odnosu na dokument donesen prije tri godine, to je onda bitan razlog koji bi omogućio zagrebačkoj organizaciji HDZ-a da taj GUP ne prihvati“, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako osobno nije u poziciji odlučivanja o prihvaćanju ili neprihvaćanju GUP-a, ali da se kao dužnosnik HDZ-a zalaže da u stranci postoji načelo supsidijarnosti te da o tome odlučuje zagrebački HDZ i njegovi gradski vijećnici koji su ranije podržali pokretanje procedure izmjena GUP-a o kojemu će Gradska skupština raspravljati sutra.

GUP se mijenja temeljem odluke Skupštine prije tri godine 

Napomenuo je kako je Ministarstvo graditeljstva ocijenilo da su izmjene GUP-a u skladu sa zakonom, ali i ustvrdio da se GUP mijenja temeljem odluke koju je Gradska skupština donijela prije tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tom odlukom jasno se znalo u kakvu se izmjenu GUP-a ide i ta izmjena nije pala s neba, nego se o njoj već godinama raspravlja u Gradskoj skupštini", naglasio je Bačić.

Vezano za tzv. projekt Manhattan, koji je sporan arhitektima, navodi da se prostorni plan ne može mijenjati izvan odluke kad se pristupilo izmjenama GUP-a, jer takav postupak koji bi odstupao od odluke ne bi dobio suglasnost Ministarstva "i to je više nego jasno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se treba odlučiti prihvaća li se ili ne izgradnja i širenje grada na Savi. O tom meritumu se treba odlučiti na gradskoj razini, ali važno je reći da GUP nije provedbeni dokument. Ništa se u Zagrebu temeljem izmjene GUP-a ne može graditi niti rušiti, nego se za to treba izraditi detaljan urbanistički plan uređenja kojim bi se propisalo na koji način postupati s određenom izmjenom GUP-a“, kazao je.

To, ističe Bačić, treba objasniti javnosti jer se stječe dojam da bi se izmjenom GUP-a odmah mogle zakopati lopate i početi kopati, što nije točno. Postoji još jedna stepenica u realizaciji bilo kojeg projekta koji proizlazi iz GUP-a, a to je donošenje plana nižeg reda, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvajanjem ili neusvajanjem GUP-a ništa se bitno neće promijeniti u funkcioniranju Zagreba 

Da je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, rekao je, saslušao bih svakoga i uvažio stav predsjednika stranke, mišljenje članova i građana Zagreba te donio svoju odluku hoće li ili neće podržati GUP, jer je to isključivo nadležnost Skupštine Grada Zagreba.

"Usvajanjem ili neusvajanjem ništa bitno se neće promijeniti u funkcioniranju Zagreb. Nije to proračun pa da nedonošenjem proračuna padne Skupština. To je dokument koji se donosi isključivo na temelju prosudbe o njegovoj svrhovitosti i korisnosti", zaključio je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo