Ljepša strana policije /

Autorica knjige 'Žene u policiji' otkriva nam: 'Uspješnije su u komunikaciji i rješavanju problema od muških kolega'

Andreja i Nevena dvije su od 3.600 policajki u velikom muškom sustavu od ukupno 20.000 djelatnika, a za RTL Danas govori i Iva Balgač, autorica knjige 'Žene u policiji'

8.3.2017.
18:57
VOYO logo

Svaka šesta osoba u policijskoj uniformi je žena. Baš danas predstavljeni su rezultati velikog istraživanja koji dokazuju da su policajke uspješnije u komunikaciji, manje agresivne i manje sklone koruptivnim radnjama od svojih muških kolega.

Andreja i Nevena dvije su od 3.600 policajki u velikom muškom sustavu od ukupno 20.000 djelatnika.

"Zanimalo me to. Htjela sam još u drugom srednje upisati, ali tad nisu primali cure, na maminu sreću, ali kad su počeli ovi tečajevi onda sam upisala", kazuje nam Andreja Pijević, pripadnica interventne jedinice policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste primijetili da vas je sustav zaobišao zato što ste žena?", upitao ju je naš novinar.

"Pa mene osobno nije, zato jer sam ja prva žena ikad koja je počela voditi psa. Mjesec dana poslije mene je došla druga cura i nas dvije smo bile prve koje smo probile led.
Mislim da se to sad izjednačilo i da muški i ženski imaju podjednake uvjete, dakle cure u svakom slučaju napreduju", otkriva nam Andreja.

"Jeste li primijetili drugačiji odnos prema ženama?", pitanje je našeg novinara za Nevenu Vurnek, pripadnicu prometne policije.

"Neću govoriti generalno, ali reći ću za sebe da su jako rijetki bili slučajevi gdje sam ja osjetila neku razliku. Kolege su prema meni isti, ne rade se razlike", kazuje nam Nevena.

Ali razlike postoje – i to u ovom slučaju pozitivne – na stranu žena. Utvrdila su brojna istraživanja Ive Balgač – diplomirane kriminalistice, a sada i autorice knjige "Žene u policiji.

"Pokazalo se da policijske službenice su uspješnije u komunikaciji s građanima, uspješnije rješavaju njihove probleme", rekla nam je Iva.

"Od muških kolega?"
- "Da, naravno. I manje primjenjuju silu. Ali i manje su sklone nekim nepoželjnim ili kažnjivim radnjama", otkriva nam Iva Balgač, autorica knjige Žene u policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš zato, nada se da će, brojka od 17% žena u policijskoj uniformi – nastaviti rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo