SPORAN MOTIV NA KOVANICI / Autor fotografije kune: 'Ne mogu si priuštiti poduzimanje pravnih postupaka. Možda ovo natjera organizatore da me kontkatiraju'

Image
Foto: Screenshoot

Fotografija je snimljena u Škotskoj 8. lipnja 2005. godine, a Škot tvrdi da je slika na kovanici malo izmijenjena

6.2.2022.
16:55
Screenshoot
VOYO logo

Nakon što su predstavljeni dizajni hrvatskih kovanica eura, pažnju je privukao motiv koji će krasiti jedan euro. 

Naime kako smo već izvještavali, odabrano pobjedničko rješenje za jedan euro, mladog dizajnera Stjepana Pranjkovića identično je fotografiji škotskog fotografa Iaina H. Leacha. Sada se oglasio i sam Škot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa. On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica", rekao je.  

Image
škotska ili hrvatska kuna? /

Oglasio se autor fotografije koja izgleda isto kao i nagrađena hrvatska kovanica za euro

Image
škotska ili hrvatska kuna? /

Oglasio se autor fotografije koja izgleda isto kao i nagrađena hrvatska kovanica za euro

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se prvobitno preko društvene mreže Twitter, Škot našalio i rekao da mu "možda bar pošalju besplatnu kovanicu", u razgovoru za Index.hr otkrio je:

"Možda će publicitet natjerati organizatore natjecanja da stupe u kontakt sa mnom. Ne smeta mi fotografija i drago mi ju je vidjeti tamo. Međutim, želio bih biti službeno priznat kao fotograf i možda dobiti naknadu za korištenje fotografije. Također, ne mislim da bi osoba koja je ukrala moju fotografiju trebala biti nagrađena s gotovo 10 tisuća eura". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leach kaže kako si ne može priuštiti poduzimanje pravnih postupaka, ali se zahvaljuje svima koji su ga obavijestili i skrenuli pozornost na cjelokupnu situaciju. 

Fotografija je snimljena u Škotskoj 8. lipnja 2005. godine, a Škot tvrdi da je slika na kovanici malo izmijenjena, ali gotovo identična njegovoj fotografiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je kopirao moju fotografiju i malo je uredio prije no što ju je upotrijebio za dizajn. Od mene nije zatraženo dopuštenje za korištenje fotografije", zaključio je Leach.

Podsjetim, Pranjković koji je "dizajnirao" kovanice eura s kunom tražio je pomoć oko fotografije na Facebooku i pisao "Ma radim neke novčiće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo