Achtung, Achtung! /

Austrijski mediji upozoravaju povratnike s Jadrana: Na granici Hrvatske i Slovenije prijete kazne od 1200 eura po osobi

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Kazne se pišu po osobi, a oni koji se izvuku sa "samo" 400 eura, mogu skakati od sreće kako su dobro prošli, objašnjavaju poznavatelji

6.7.2021.
15:26
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Mediji diljem Austrije prenose najnovije upozorenje ÖAMTC-a (Austrijski auto-moto klub) nakon što su uočili trend da se sve više Austrijanaca pri povratku s Jadrana vraća s bitno manje novca na računu nego što su planirali.

Riječ je o 1200 eura kazne po svakoj osobi koja se zatekne u automobilu.
Mnogi Austrijanci na povratku s odmora, naišavši na ogromne gužve na glavnim graničnim prijelazima, odlučili su jednostavno okrenuti se i potražiti neki od bližih manjih graničnih prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekoliko primjera koje navodi Heute opisuje se da su vozili lokalnim cestama, da nigdje nisu naišli na bilo kakvu oznaku da su prešli državnu granicu, kamoli da su primijetili granični prijelaz. Ali, odjednom bi ih zaustavila slovenska policija i objasnila im da su ilegalno prešli vanjsku granicu schengenske zone.

Verena Pronebner, pravnica iz ÖAMTC-a, objasnila je da je u mnoštvu slučajeva slovenska policija pisala kazne od 400 eura po osobi u automobilu kojega bi zaustavili, te da su dotični "prekršitelji zakona" pritom još i dobro prošli zato što su za ovakav prekršaj u zakonu predviđene kazne do 1200 eura po osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronebner je objasnila da u ovim slučajevima nije bila riječ o međunarodnom graničnom prijelazu, nego o takvom gdje je prelazak granice "dopušten samo Slovencima".

ORF putnike upozorava još i na to da se protiv tako odrezanih kazni "ne može ništa napraviti" i stoga vozačima preporuča da apsolutno paze na to da ne bi otišli na neki granični prijelaz između Hrvatske i Slovenije izrazito lokalnog karaktera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo