dodatno se srozali /

Austrijski mediji o odnosima Hrvatske i Srbije: 'Vučić nepotrebno dolijeva ulje na vatru'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Austrijanci ističu kako su Vučićeve izjave, u kojima je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, otežale ionako napete odnose

13.8.2018.
7:15
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Austrijski mediji ovog su vikenda objavili tekst u kojem pišu o pogoršanju odnosa između Hrvatske i Srbije

Portali Der Standard i Die Presse s pozornošću su pratili razvoj situacije u dvije države tijekom proteklog vikenda, kad je obilježena 23. obljetnica vojne akcije Oluja, kao i u tjednu koji je uslijedio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah na početku, Austrijanci ističu kako su Vučićeve izjave, u kojima je Hrvatsku usporedio sHitlerovom Njemačkom, otežale ionako napete odnose između Zagreba i Beograda, te da zbog toga predsjednica RH Kolinda Grabar - Kitarović otkazuje svoj privatni posjet Vučiću. 

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Ministri oštro reagirali na izjavu Vučića koji je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom

>>Dačić: Hrvatska negira i relativizira zločine iz povijesti

Vučić, nadodaju Austrijanci, ne razmišlja o isprici. Dapače, njegov ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dao je neke još skandaloznije izjave. Podsjetimo, Ivica Dačić Oluju je opisao kao 'najveće etničko čišćenje u Europi nakon II. Svjetskog rata', optuživši Hrvatsku da je jedina članica EU-a koja slavi etničko čipćenje i svoju mračnu prošlost.

Na Vučićevu izjavu, navodi Der Standard, oštro je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, podsjećajući da je režim Slobodana Miloševića inicirao etničko čišćenje u Hrvatskoj i BiH, te da mu je cilj bilo stvaranje Velike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, ističe se i kako je reagirao hrvatski premijer Andrej Plenković, rekavši da je Vučić pretjerao u svojim kvalifikacijama, koje je izrekao na obilježavanju egzodusa Srba u povodu vojne operacije Oluja, kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.

Vučić je dodatno na konferenciji za medije istaknuo da je on bio pristojan i da nije u svojem govoru koristio fašističke pozdrave, aludirajući na Thompsonov koncert u Glini u povodu godišnjice Oluje, na kojemu se izvikivao ustaški pozdrav Za dom spremni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća se da je Vučić nakon svojeg posjeta Zagrebu naredio svojim ministrima, prvenstveno Aleksandru Vulinu i Dačiću, da ne daju uvredljive izjave na račun Hrvatske u roku od sto dana. Ipak, kako zaključuju Austrijanci, nakon svega je sam odlučio 'dolijati ulje na vatru'. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo