pojačani kapaciteti na granicama / Austrija uvodi dnevne kvote za izbjeglice: hoće li Hrvatska postati hotspot?

Austrija je obistinila ono što je dugo najavljivala. Naime, uvode strože mjere na granici te primanje samo 2.500 izbjeglica na dan. MUP je odmah povukao potez koji je u intervju RTL-u u slučaju promjena na austrijskoj granici najavio ministar vanjskih poslova Miro Kovač - na zelenu granicu sa Srbijom poslane su dodatne snage

16.2.2016.
18:37
VOYO logo

Kao da Schengenskog sustava nikada nije ni bilo, Austrija zbog migranata uvodi kontrole na 13 prijelaza na granicama s Italijom, Slovenijom i Mađarskom.

"Moramo biti spremni ako dođe do promjene izbjegličke rute. Zato smo odlučili za pojačane granične kontrole", rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
domino efekt /

Kovač za RTL Danas: 'Ako Austrija zatvori granicu, onda će isto učiniti Slovenija, a onda moramo i mi'

Image
domino efekt /

Kovač za RTL Danas: 'Ako Austrija zatvori granicu, onda će isto učiniti Slovenija, a onda moramo i mi'

Pregledavat će se osobe, vozila i vlakovi. Na nekim prijelazima moguća je gradnja zapreka kao na Spielfeld/Šentilj. Austrijanci su tamo postavili ogradu dugačku oko četiri kilometra. Migranti koji nisu iz Sirije, Iraka i Afganistana, bit će vraćeni.

Njemačka kancelarka je protiv zatvaranja balkanske rute i poručuje da će se za to zalagati i na ovotjednom summitu u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesmo li s našim tursko-europskim pristupom kadri spriječiti uzroke bijega i poboljšati zaštitu vanjskih granica? Ili ćemo zatvoriti grčke, makedonske, bugarske granice uz sve posljedice koje će to imati za Grčku, EU u cjelini i Schengen? Svim snagama ću se  zalagati za tursko-europski pristup jer vrijedi nastaviti", poručila je Angela Merkel. 

Odmah je reagirala i Hrvatska. Iz MUP-a poručuju da ograničenje nije problem ako će biti 2.500  migranata kako se najavljivalo. Stotinjak dodatnih graničnih policajaca već je poslano na istočnu granicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni ravnatelj policije  uputio je danas dodatne snage interventne i granične policije koje će pojačano nadzirati granicu prema Republici Srbiji, kako u pojasu granične crte, tako i u dubinskoj kontroli", priopćili su iz MUP-a.

Iz MUP-a su potvrdili i da im je proteklih dana slovenska policija vratila oko 200 migranata. Oni su smješteni u prihvatnim centrima za strance te će biti vraćeni u Srbiju. Hrvatski muinistar vanjskih poslova kaže kako je u rješvanju ovog problema potrebno zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je važno je da postignemo europsko rješenje, da djelujemo globalno, na licu mjesta u Siriji. Ako možemo tamo migrantima poslati poruku da ne mogu svi biti primljeni u EU. Da su naši kapaciteti ograničeni. Ljudskost ćemo i dalje pokazivat, ali istodobno moramo jačati svoje kapacitete na granicama", naglasio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Nakon sastanka šefova policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbija i Makedonija u četvrtak u Zagrebu trebalo bi se znati gdje i kada će se pojačavati kontrola granica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo