KONKURENCIJA MILANOVIĆU /

Savjetnica Milorada Dodika želi biti hrvatska predsjednica: Tko je Aurora Weiss?

Image
Foto: Andy Wenzel

Uz svoje formalno novinarsko i diplomatsko obrazovanje, Aurora Weiss je unaprijedila svoju stručnost u očuvanju kulturne baštine kroz program s američkim State Departmentom i UNESCO-om

10.9.2024.
11:07
Andy Wenzel
VOYO logo

Nakon kandidature Marije Selak Raspudić, Ivane Kekin i Dragana Primorca na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, svoj ulazak u utrku za Pantovčak najavila je i novinarka Aurora Weiss koja radi i kao savjetnica u kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Weiss će održati konferenciju za medije 11. rujna 2024. s početkom u 11 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, gdje će predstaviti svoju viziju budućnosti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZABRANA ZA IZBORE /

Ivana Kekin također želi biti predsjednica. Službeno najavila kandidaturu

Image
IZABRANA ZA IZBORE /

Ivana Kekin također želi biti predsjednica. Službeno najavila kandidaturu

Tko je Aurora Weiss?

"Aurora Weiss stoji kao vrhunska figura u novinarstvu (UN reporter, BBC investigative, Balkanska istraživačka mreža BIRN, Indepthnews, Kleine Zeitung, Večernji list, 24 sata...), međunarodnim odnosima i diplomaciji diljem srednje i jugoistočne Europe. S karijerom dugom preko 20 godina, Weiss je dala značajan doprinos u mnogim sektorima, od medija i komunikacija do međunarodnih odnosa i zagovaranja ljudskih prava. Njezino opsežno obrazovanje, uključujući novinarstvo te studije na Diplomatskoj akademiji u Beču i angažman u Ujedinjenim narodima i OESS-u, osposobilo ju je za rješavanje složenih globalnih pitanja.

Nedavno je preuzela ulogu savjetnice za međunarodne poslove i sigurnost u kabinetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Ovo imenovanje naglašava njezinu stručnost u snalaženju u složenosti međunarodne diplomacije i sigurnosti u regiji i na globalnoj razini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica je radne skupine Partnership for Peace (PfP) od NATO-a. Također posjeduje certifikat od strane Centra za studiranje političkog Islama (CSPII) na temu “Politički utjecaj islamske doktrine na neislamsko društvo". 2015. godine je boravila na mirovnoj misiji u Izraelu. Uz svoje formalno novinarsko i diplomatsko obrazovanje, Weiss je unaprijedila svoju stručnost u očuvanju kulturne baštine kroz program s američkim State Departmentom i UNESCO-om, s fokusom na zaštitu i očuvanje kulturne baštine od svibnja do studenog 2016. Tečno govori engleski, njemački, nizozemski, hrvatski i početnik je u francuskom.

Image
Foto: Andy Wenzel

Tijekom rada kao UN reporterka radi kao globalna sigurnosna analitičarka usmjerena na trgovinu ljudima, protok narkotika, kibernetičku sigurnost, terorizam, nuklearnu politiku i regulaciju novog oružja.Od 2022. godine Weiss zastupa žrtve nuklearnog oružja u Ujedinjenim narodima na inicijativu vlada Japana, Kazahstana, Austrije i SAD-a, ističući svoju predanost rješavanju humanitarnih posljedica uporabe nuklearnog oružja. Osim toga, njezino sudjelovanje u kreiranju paragrafa koji se bavi rodno specifičnim napadima unutar Akcijskog plana UN-a o sigurnosti novinara naglašava njezinu predanost zaštiti medijskih profesionalaca.

Predanost Aurore Weiss obrazovanju i javnom diskursu, te promicanju zaštite okoliša dodatno je ilustrirana kroz njezine radionice, uključujući na primjer dojmljiv seminar na Međunarodnom novinarskom simpoziju - Očuvanje i održivo korištenje resursa divljih životinja u Parizu 2023., gdje je naglasila kritične važnost odgovornog upravljanja prirodnim resursima u suočavanju s izazovima koje donose klimatske promjene.U svojim stalnim naporima da zastupa ljudska prava, Weiss od siječnja 2023. istražuje nezakonita posvajanja iz Demokratske Republike Kongo, težeći transparentnosti usprkos javnim skandalima javnih službenika koji su karike u lancu trgovanja djecom. Njezina suradnja s UNODC-om u Beču i Odborom za prisilne nestanke u Ženevi prikazuje njezinu neumoljivu potragu za pravdom. Weiss je također član Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond gdje je trenirala mačevanje (floret). Osim mačevanja, od sportova prakticira jahanje i pilates", navodi se u pozivu na konferenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo