napuštena tvornica / Atraktivnu dubrovačku nekretninu zaposjeli mladi: 'Ovo trebalo biti mjesto za obogaćivanje, učenje, toleranciju i inovaciju'

Golemo tvorničko zdanje u Gružu meta je onih željnih nekretnina. Već je dulje na prodaju - zainteresiranih ima

22.11.2021.
9:00
VOYO logo

Golemo tvorničko zdanje u Gružu meta je onih željnih nekretnina. Već je dulje na prodaju, a zainteresiranih ima!

Potencijal prostora od gotovo 10 tisuća kvadrata prepoznali su mladi dubrovački entuzijasti. Iz ruševnih prostora stvorili su umjetnički centar čija je sudbina, prodajom tvornice - upitna.

Od 1953 godine u Dubrovniku ponosno stoji Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj je hali nekoć radilo 700-tinjak zaposlenika. Sada ih radi svega 30-tak. Ali ne za dugo jer tvornica je već dulje vremena na prodaju. I dok su prostori propadali, u njemu su potencijal vidjeli mladi glazbenici. Umjesto buke teških strojeva sada izlaze neki novi zvuci.

"To je možda prvi liveroom u Dubrovniku gdje se događaju sessioni, radionice i razna snimanja. Apsoluto ima mladih potencijala i sve, ali što je najbitnije prvi put imaju gdje doći i zaljubiti se u ovakvu vrstu aktivnosti i vidjeti kako se to radi“, kaže Srđan Petric, voditelj Tvornice umjetnosti Podroom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TUP je postao i dom muzeja ne tako davne povijesti ovih prostora.

"Logičan odabir jer je TUP jedina i preostala tvornica u Dubrovniku još uvijek su radnici vlasnici tvornice tako da je i to bio jedan od razloga“, kaže Krešo Glavinić, voditelj Muzeja crvene povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje više ne dolaze radnici u kutama već građani željni promjena. Dok je korona buktila u dvorištu su se stvarale nove ideje.

"Pa ekipa mi je super i radionice su mi super i Stari grad smo s 3D printerom izrađivali. To je bila prva radionica ovdje“, kaže Dubrovčanka Rita Erak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo bi mjesto trebalo biti mjesto za obogaćivanje, mjesto učenje, mjesto za toleranciju i mjesto za inovaciju“, smatra voditelj Dvorišta TUP, Nino Glavinić.

Noćni klub za kakvim Dubrovnik godinama vapi čeka da mu korona dozvoli rad - a do tada prostor se koristi u kulturno - obrazovne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od raznoraznih izložbi do radionica za djecu i odrasle. Neformalnih edukacija. U biti radimo na promicanju ekologije nekog održivog načina života pa i stvaranju neke ljepše budućnosti“, rekla je Ivana Tepšić, predsjednica Udruge za promicanje urbane kulture KAZIN.

Gotovo 7 desetljeća ovih je 10 tisuća kvadrata simbol rada, posljednjih godina je centar urbane kulture. Prodajom tvornice mladi ostaju bez toga - zato se nadaju da će Grad otkupiti tvornicu i da naposljetku neće postati još jedna turistička spavaonica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo