ARHITEKTI DEMANTIRAJU MINISTRA ŠTROMARA: / 'Zakon o obnovi nije usuglašen s Komorom, ministar je sve naše prijedloge odbio'

Image
Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

'U obnovi Zagreba stavljati izvan snage sve propise nije ništa drugo nego proizvesti pravni kaos u budućoj obnovi Zagreba', upozorava Jurković

5.5.2020.
19:36
Marko Lukunić / PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska komora arhitekata (HKA) demantirala je u utorak tvrdnje potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara da je tekst Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu usuglašen sa strukom i komorama.

Zakon o obnovi nije usuglašen s Komorom, dapače HKA još uvijek nije dobila na uvid finalni tekst zakona, ističu iz HKA u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odbio je sve primjedbe'

Navode da su oni i sve druge arhitektonske organizacije predložile cijeli niz mjera i izmjena u prvobitnom tekstu zakona, ali da je ministar Štromar sve te primjedbe odbio.

Komora se osvrnula na izjavu ministra Štromara koju je dao u ponedjeljak u emisiji RTL Danas, rekavši da je predloženi zakon usuglašen sa strukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HKA Željka Jurković napominje da svi predstavnici arhitektonske struke, pa tako i komora, već danima ponavljaju da ovaj zakon nije usuglašen s arhitektima.

Struka se protivi derogiranju zakona

Dodaje kako je struka jasno rekla da se oštro protivi derogiranju Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju, Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba te Zakona o građevinskoj inspekciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U obnovi Zagreba stavljati izvan snage sve propise nije ništa drugo nego proizvesti pravni kaos u budućoj obnovi Zagreba”, upozorava Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo