SAMO KOD NAS... / Apsurdna situacija! Zbog 15.000 kuna invalidi u zagrebačkom naselju ne mogu bez teškoća liječniku

Lift postoji u zgradi, ali stanari ne žele da se njime koriste pacijenti jer Dom zdravlja nije platio svoj dio troškova

15.11.2019.
22:41
VOYO logo

U jednom od najviših stambenih nebodera u Hrvatskoj, zvanom Super Andrija u zagrebačkom Sigetu godinama postoji problem s liftom. Na međukatu je Dom zdravlja do kojeg pacijenti, čak i oni stari, bolesni i nemoćni - moraju pješice po stubama.

Dizalo postoji u zgradi, ali stanari ne žele da se njime koriste pacijenti jer Dom zdravlja nije platio svoj dio troškova. Ovdje su dvije ambulante obiteljske medicine, jedna je dentalna ordinacija, a tu je i ljekarna. Kod liječnice Zlate Ožvačić Adžić je oko 1500 pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla bih da ih je oko trećinu starosti 65 i više godina, od kojih je jedan dio teže pokretan i njima bi sigurno bilo lakše pristupiti da se do ordinacije može liftom", kazala je dr. Ožvačić Adžić.

Ali liftom se ne mogu koristiti. Sporan je dug od 15.000 kuna o kojem se govori već punih desetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je ključ koji je izrađen po dogovoru s tim zdravstvenim ustanovama, da se može to uključiti. Budući da nam nisu platili, to je sve ukinuto i gotovo", rekao je stanar i domar zgrade SrećkoFeresin.

"Smatram da se ne radi samo o nekom sporu, dug Doma zdravlja ne postoji nego se radi, eto tako, o odluci nekoga tko je vlasnik lifta", navodi pak Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica, kaže, razumije i stanare.

"Usluge Doma zdravlja koristi oko 10.000 ljudi. Ali nepokretni pacijenti ipak mogu k liječnicima ako kod svojeg liječnika naruče da ih čekaju mobilne invalidske stolice i osoba koja njima mora upravljati. Jer dostupnost je jedan od temelja zdravstvene zaštite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari imaju jednostavniji prijedlog.

"Nek' si izgrade izvana lift i gotovo. Ne znam što drugo reći. Tu je i meni liječnica, prošao sam sedam kemoterapija pa svejedno idem pješice k njoj", ističe Feresin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo