Zakazao sustav /

Apsurdna situacija u Osijeku: petogodišnjem Danijelu zbog bolesti uskratili pohađanje vrtića

Svakoga dana, zbog cistične fibroze, petogodišnji Danijel iz Koške, mora uzimati lijek. Četiri tablete na dan sada mu postaju prepreka jer ga zato ne žele upisati u vrtić.

4.9.2017.
18:45
VOYO logo

Petogodišnji Danijel, danas je trebao krenuti u mađarski vrtić u Osijeku. No njegov posjet vrtiću s majkom, trajao je tek nekoliko minuta. Neutješna majka govori, vrtić mu je uskraćen zbog genetske bolesti.

"To nije zarazna bolest, to je cistična fibroza, kod njega je manifestirana na crijevima", kaže Jasmina Rapček, Danijelova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasmina je u ravnateljstvo donijela i liječničku potvrdu da je Danijel sposoban pohađati Vrtić. No odgovor je za majku bio bolan.

“Jasmina je u ravnateljstvo donijela i liječničku potvrdu da je Danijel sposoban pohađati Vrtić. No odgovor je za majku bio bolan”, kaže majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ravnateljstvu vrtića objašnjavaju - više je razloga zbog kojih Danijel ne može u Vrtić. Prvi je birokratski - zakašnjela prijava. A drugi - Danijel mora svaki dan u dva navrata piti tablete Kreona bez kojih ne može.

"Ja sam dobio objašnjenje da za takvo dijete treba poseban tretman. To znači da medicinsku sestru trebaju osigurati ili majka treba prije svake prehrane doći dati lijek djetetu", kaže ravnatelj Janos Andocsi.

Danijelova majka to smatra apsurdom.

"On sam pije kapsule. Znači ja bih odgajateljici dala svaki dan 4 kapsule i zamolila da ga opomene 'Danijele, popij Kreon prije obroka', kaže dječakova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pučka pravobraniteljica za djecu smatra, sustav je zakazao.

"Nema nikakvog opravdanja odbiti upis djeteta u vrtić zbog činjenice da dijete treba dobiti dvije pilule dnevno. A argument ravnatelja da netko može nešto zaboraviti i da vrtić ne odgovara je potpuno besmislen. Naravno da vrtić odgovara i da mora odgovarati”, kaže doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danijelova majka ne odustaje - nastavlja se boriti za svoje dijete.

"Ali da ću istjerati svoje, to ću istjerati. Danas je moje dijete diskriminirano, sutra nečije drugo”, odlučno dodaje majka.

Na potezu je ministarstvo obrazovanja koje se još nije očitovalo.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo