APSURDNA SITUACIJA: / Dva brata imaju dvije kuće u istom dvorištu - jedna je na popisu za rušenje, druga nije

Image
Foto: Vijesti.hr

Zbog autoceste stradat će kuće, a jedna od tih kuća je od braće Cvitkušić

18.10.2019.
15:11
Vijesti.hr
VOYO logo

Garevac, selo u sastavu općine Modriča u Republici Srpskoj došlo je u fokus javnosti nakon što se saznalo da bi ondje trebala prolaziti autocesta. Autocesta od 285 kilometara gradi se od Beograda do Sarajeva, a iz Brčkog bi se protezala trasa preko mjesta Pelagićevo do Garevca pa prema Vukoslavlju. Ondje bi se spojila na koridor 5C koji će u budućnosti povezivati Budimpeštu i Ploče. Upravo će preko sela Garevca prolaziti autocesta zbog čega treba biti srušeno nekoliko kuća. Prije 10 dana je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio radove na autocesti dok je bio u pratnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova predsjedništva BiH. Zbog autoceste stradat će kuće, a jedna od tih kuća je od braće Cvitkušić.

"Moja kuća ostaje, a bratova ide. Jedna najgora varijanta je što nam ide, ne samo kod mene nego kroz cijelo mjesto ide tako. Ostala bi samo dvorišna zgrada", kazao je za RTLFabijan Cvitkušić. Dakle, jedna kuća braće Cvitkušić odlazi dok druga ostaje, a obje stoje u istom dvorištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ERDOGAN STIGAO U SRBIJU: /

Na aerodromu ga dočekao Vučić, ostat će dva dana i razgovarati o gospodarskoj suradnji

Image
ERDOGAN STIGAO U SRBIJU: /

Na aerodromu ga dočekao Vučić, ostat će dva dana i razgovarati o gospodarskoj suradnji

Mnoge kuće morat će pasti

Ivo Perković, povratnik iz Švicarske je svoju kuću u Garevcu nakon rata u potpunosti obnovio te je sada u strahu za sudbinu svoje kuće. Od pomisli na rušenje kuće Ivu odmah uhvati plač pa govori da ne postoji novac koji bi mogao biti dovoljna zamjena za njegovu kuću. "Tu je u pitanju djetinjstvo. Tu sam rođen, tu je moj otac rođen. I to se ne može platiti!", objašnjava Ivo. Vlado Tokić, predsjednik Mjesne zajednice Garevac kaže za RTL da je trenutno 60 kuća ucrtano koje bi se trenutno rušile spomenutom dionicom autoputa. U tu računicu ne ulaze kuće koje se nalaze dvadesetak metara od autoceste.

Image
Foto: Google Maps
Image
Foto: Google Maps

Stanovnici sela u Republici Srpskoj zabrinuti su za svoje kuće

Prije rata je u Garevcu živjelo skoro 3.000 ljudi, a danas ih je ondje 250. Većina kuća u selu je obnovljena te su to učinili mnogi mještani koji rade u Austriji, Njemačkoj, Austriji. Osim kroz Garevac, autoput bi trebao proći i kroz sela Čardak i Kladari Donji - koje bi se podijelilo na pola. Predjednik Mjesne zajednice Kladari Donji, Jozo Bivčić, pita se "kako bismo jedni k drugima onda?" jer kako kaže, "sada može u šlapama, a ako se podijeli morat će obuti čizme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi prijedlozi će navodno biti uvaženi

U ovim selima žive uglavnom Hrvati, no plan gradnje ne diskriminira po nacionalnosti jer na popisu kuća za rušenje nalaze se i srpske kuće. Žalbe se mogu poslati u Banja Luku, a i RTL se tamo obratio s upitom, točnije u tamošnje Ministarstvo prometa i veza. Iz Ministarstva su RTL-u odgovorili da se projekt nalazi u javnom savjetovanju i da se svi nezadovoljni mogu javiti s primjedbama. Kako kažu, obveza nositelja izrade Plana je razmotriti sve dostavljene sugestije, primjedbe i prijedloge. U slučaju da postoje tehničke mogućnosti, oni su obvezni izvršiti korekciju trase tako da ne prolazi preko naseljenog područja kako bilo što manje porušenih stambenih objekata.

Stanovnici Garevca su za izgradnju autoceste i rušenje svojih kuća saznali tek prije 10 dana, ali ne stoje prekriženih ruku jer nude alternativu. Tvrde da nisu protiv autoceste, no kako Tokić kaže, da autocesta prođe kraj plinovoda tada ne bi ugrozila niti jednu kuću. Kada se napravi konačni plan gradnje, stanovnicima preko čijih će parcela proći autocesta na račun će sjesti odšteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo