obnova nakon potresa / Apsurd zagrebačke obnove: Zbog građevinskog otpada možda je i dobro da obnova ne ide brže

U samom centru Zagreba uz cestu se i dalje mogu vidjeti hrpe cigle, crijepa i ostalog građevinskog materijala

24.6.2021.
22:30
VOYO logo

U obnovi Zagreba toliko je problema da smo sad došli do točke kad moramo reći dobro je da ide tako sporo jer da ide brže bilo bi gore. Naime kao golem problem se ispostavio odvoz građevinskog otpada pa po centru grada ima sve više i sve većih gomila šute i cigle.

Rušenja zgrada jedva da su i počela i to uglavnom obiteljskih kuća na periferiji. Bivša gradska vlast problem je htjela riješiti tako da jedno od najvećih klizišta u Europi,  Kostanjek kod cementare u Podsusedu, na kojem se nalazi oko 100 kuća, sanira upravo neopasnim građevinskim otpadom. Međutim čim se kaže riječ "otpad" kod nas kreće zelena revolucija pa su se protiv odlagališta građevinskog otpada pobunili upravo mještani tog klizišta, a političari u Skupštini su onda stali na stranu pobunjenog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obnova u Zagrebu /

Vlada tvrdi da je obnova počela, gradonačelnik da nije: Dogovarala se i privremena pohrana stvari stanara

Image
obnova u Zagrebu /

Vlada tvrdi da je obnova počela, gradonačelnik da nije: Dogovarala se i privremena pohrana stvari stanara

Pa sad narod u Podsusedu i dalje živi na opasnom klizištu a narod u gradu nema gdje s građevinskim otpadom. Pa smo tako došli do apsurda da problem koji su zakuhali zeleni aktivisti sad mora riješiti novi gradonačelnik Zagreba koji je također bio zeleni aktivist.

U samom centru Zagreba, 15 mjeseci nakon potresa, uz cestu se i dalje mogu vidjeti hrpe cigle, crijepa i ostalog građevinskog materijala. Nešto se saniralo, a nešto je u procesu, pa je za očekivati još ovakvog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja samo mogu reći sada primjerice da smo mi u zadnjih godinu dana četiri puta više građevinskog otpada dobili nego proteklih godina. Kažem četiri puta više, a u pravom smislu riječi obnova još nije ni krenula", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Sljedeći tjedan će se doznati i gdje bi Grad premještao taj materijal. Zanimljivo, jedna lokacija je već odavno mogla biti u funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve može, ali otpad, pa kakav god da on bio - ne

Bivša vlast u Zagrebu bila je za to da se odlagalište građevinskog otpada smjesti u Podsusedu, točnije na širem području bivše cementare. Tako bi se riješio problem klizišta Kostanjek, no jedini je problem da su građani bili protiv toga.

"Ja sam protiv! Ovo odlagalište? Tu je zaštićeni dio prirode i sad tu odlagalište, pa šta će to biti, cigansko neko naselje?", kazao je stanovnik Podsusjeda Zdravko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su samo skeptični dal će se stvarno bacati građevinski materijal. Nemaju ništa protiv da se tamo odlaže građevinski otpad, ali sve je te nekako bilo premalo informacija", kazala je zagrepčanka Roberta.

U priči oko otpada sve se više govori o jednom novom skandalu da je obnova od potresa kasnila kako bi se pogodovalo pojedincima u odvozu građevinskog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo i zaštitu okoliša, Mirka Jozić, se ne slaže s tim te kaže kako je to "jedna čista glupost. Ja opće ne znam kako bih komentirala takvu jednu objavu".

Sporan je bio jedan telefonski razgovor bivše pročelnice i ravnatelja Fonda za obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirka Jozić je rekla da je jednostavno Jakuševac zatrpan i da jednostavno nema nikakvih drugih opcija za sada", kazao je ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić. Kaže kako ne bi komentirao je li bilo implikacija da se odvoz treba prepustiti nekim drugim tvrtkama.

Jozić tvrdi da u razgovoru nije bilo skrivenih agendi. "Mi nismo mogli primiti građevinski otpad od dvije kuće koje su se tada rušile jer mene je gospodin Vanđelić nazvao i pitao dali to može na Jakuševac. Ja sam rekla da ne može i onda sam mu sugerirala da nađe neku građevinsku firmu gdje može od te dvije kuće odložiti otpad, ali naravno bez naplate jer građevinske firme će dobro sortiran otpad uzeti besplatno, bez ikakve naplate", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentacija za nove lokacije odlagališta već je predana, no iz Grad smatraju da će i dalje biti u deficitu s prostorom za otpad i da će se morati osigurati još pokoja lokacija kad obnova krene punom brzinom.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo