Država ga sahranila /

Apsurd hrvatske birokracije: živ pred kamerama RTL-a, a proglašen mrtvim

Zagrepčanin Borislav Ribarić proglašen je mrtvim, iako je živ. Da je nešto pošlo po krivu, Borislav je shvatio kada početkom rujna nije primio mirovinu.

13.9.2017.
19:15
VOYO logo

Borislav Ribarić rođen 15. siječnja 1959. u Peći na Kosovu. Umro 3. ožujka 2017. u Vicenzi. Da, dobro ste čuli. Unatoč tome što je živ i što ga mi snimamo u Zagrebu, on je za birokraciju pokojni.

"Ja u mirovinski i tamo mi saopće tu tužnu sretnu vijest da sam umro, gdje? U Vicenzi. Ja kažem kako sam mogao umrijeti u Vicenzi kad tamo niakd nisam bio i 3.3. sam bio u Fini. Pa šta sam ja Batman to ne može ni on.", kaže Borislav Ribarić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je čovjek za kojeg su ga zamijenili - ne zna.

"Jedino što se podudara je mjesto rođenja, ime oca, mjesto rođenja, ali se fizionomija ne podudara.", kaže Borislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na policiji su mu oduzeti dokumenti.

"Kad si proglašen mrtvim, gdje si se rodio, samo sto nisu pitali zašto sam se rodio. Forenzičar gleda u mene, kaze zašto mučite ovog čovjeka, evo slike, evo kad je dizao mirovine.", dodaje Ribarić.

U ministarstvu uprave kažu da je krivac konzulat u Trstu koji im je dostavio ispravu o smrti. Uz to, podatci s inozemne isprave odgovaraju podacima upisanim u maticu umrlih pa su od policije zatražili utvrđivanje identiteta.

Iz policije su nam potvrdili da je identitet gospodina Ribarića utvrđen i da će podatke prosljediti matičnom uredu i resornom ministasrtvu. A s obzirom da je to procedura koja traje, na naše pitanje kada će gospodin Ribarić oživjeti odgovor nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A već je prošlo 13 dana otkako Borislav viče da je živ, ali nitko ga ne sluša.

"Sad je socijalno 19-og ne mogu ništa dobiti.", kaže Borislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se ova birokratska zavrzlama ne riješi Borislav je mrtav - bez dokumenata, lijekova i mirovine.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo