Reportaža iz Sl. Broda /

Apokalipsa u Slavonskom Brodu: djeca povraćaju zbog zatrovane vode, a roditelji u očaju traže pomoć

U zadnja 24 sata iz mjesta gdje je pukla cijev izvučeno je oko 30.000 litara određene tekućine, koja, tvrdi naš reporter, mirisom itekako odgovara benzinu

4.4.2018.
18:33
VOYO logo

Pljušte međusobne optužbe na relaciji Slavonski Brod - Banski dvori, najavljuju se nove kaznene prijave, Hrvatske vode tvrde da nemaju nikakve veze sa zagađenim vodocrpilištem, a u sjeni svega nastavljeni su radovi na spajanju s vinkovačkim vodovodom.

Pitka voda bi slavinama trebala poteci za 10-ak dana, a do tada se Brođani opskrbljuju vodom iz cisterni i spremnika. Punktovi s vodom postavljeni su po cijelom gradu kako bi opskrba vodom bila redovita. Dok gradonačelnik Broda očekuje rezultate nezavisne analize, ona službena tvrdi da su sve vrijednosti ugljikovodika u granicama normale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo: zabilježeni slučajevi trovanja

Kako neslužbeno doznajemo, djeca i odrasli u Slavonskom Brodu obolijevaju u sve većem broju. Mnoštvo ljudi, uključujući bebe, imaju grčeve u želucu te druge simptome poput proljeva i povraćanja. 

"Nemoguće da je slučajnost... Pedijatri šute, ili odgovaraju šturo da je viroza", kazala nam je majka iz Slavonskog Broda naglašavajući da su djeca takvu vodu pila barem tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duspara proziva cijelu Vladu

Na optužbe da je grad sukrivac što Brođani nemaju pitku vodu gradonačelnik Mirko Duspara ministru Tomislavu Ćoriću odgovorio je pozivom na ostavku, a Vladu prozvao jer, kako kaže, štite krupni kapital i skrivaju rezultate analize vode.

"Da ima imalo morala dao bi već u petak ostavku jer ovo je njegov resor, on je ministar zaštite okoliša. Izlila se neodređena količina naftnih derivata, Ministarstvo nije dalo nikakvo priopćenje. Nažalost, to se može dogoditi samo u Republici Hrvatskoj", izjavio je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, poručivši da mu je dosta.

"Tražimo od policije, od Državnog odvjetništva da otkrije što se to dogodilo s našim bunarima, a s druge strane tražimo od Ministarstva da ne štiti zagađivača koji nije proveo mjere koje je trebao provesti", kazao je Duspara.

Rezultate analize vode, kaže, u Slavonskom Brodu nisu dobili pa su sami naručili novu, neovisnu analizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama se podaci kriju. Zbog čega? Zbog čega to tri ministra koja sjede u Zagrebu i ne čekaju kanistere i ostalo, zbog čega to oni mogu znati, a mi koji smo ovdje direktno ugroženi, mi ne možemo znati. Ja bih rekao da je ministar pokušao, kako se kaže, ubiti glasnika i riješiti na taj način problem, ali nije u tome uspio", izjavio je Duspara. 

I dok ministar okoliša Tomislav Ćorić tvrdi kako se slučaj ugljikovodika u vodi mogao spriječiti da je Grad održavao sustav - direktor brodskog vodovoda odgovara da su posao radili odgovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću danas vjerojatno podnijeti kaznene prijave za netočno informiranje i klevetu", najavio je ministar Ćorić.

Gradonačelnik i danas uvjerava - nije iscurilo 150 litara nafte nego nekoliko tisuća litara nafte. Onima koji tvrde da je koncentracija ugljikovodika pala - ne vjeruje. 

"To je, za ljude koji se bave tim poslom, nemoguće, nemoguće je ovu koncentranciju ugljikovodika izbrisati za tri dana. To su, ljudi mili, nafta i produkti nafte", rekao je Duspara.

Ministar Ćorić danas na Markovu trgu - o Slavonskom Brodu ne želi. A ministar financija uvjerava da zataškavanja nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se sada samo treba fokusirati na pronalaženje rješenje, a pustiti neka prepucavanja, kako i sami kažete političke naravi, za neke druge prilike", rekao je Zdravko Marić.

Za Uskrs je, kaže, i sam bio kod roditelja u Slavonskom Brodu i nije mu bilo ugodno. 
"S kim god sam razgovarao, počevši od roditelja, prijatelja, susjeda naravno da nikome nije ugodna ta spoznaja nakon one dugogodišnje borbe s onečišćenim zrakom, sada jos problematika pitke vode. Mislim da to šesti po veličini grad u Hrvatskoj ne zaslužuje odnosno njegovi stanovnici. I sigurno da treba čim prije pronaći rješenje", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje je to koje građani Slavonskog Broda i dalje čekaju u redovima kraj cisterni s vodom.

Oporba: 'Tragikomično prebacivanje odgovornosti'

O vrućoj temi progovorili su i članovi oporbe. "Vlada mora preuzeti političku odgovornost na sebe. Znaći ona ili, broj jedan, mora raščistiti sve do kraja i djelovati ja bih rekao brzo, učinkovito i one krivce u svom sustavu kazniti ili mora preuzeti odgovornost na način da ode Vlada. Ovo je prevelika stvar da bi se ovdje igrali mačke i miša", kazao je Gordan Maras, zastupnik SDP-a.

"Tragikomično je da ministar prebacuje odgovornost na lokalnu samoupravu. Ja opet ponavljam da sustav ne funkcionira, pokazalo se da ne funkcionira ni po pitanju požara, poplava, a sada vidimo ni po pitanju onečišćenja", izjavio je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

"Ministru Ćoriću uopće ne vjerujem, on je član Vlade Andreja Plenkovića, daleko najkorumpiranije Vlade dosada u hrvatskoj političkoj povijesti. To mu je prvi minus. Drugi veliki minus mu je to što mnoge svoje projekte radi po političkom ključu, a ne po stručnom ključu", rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz starog cjevovoda izvučeno pet cisterni benzina

U zadnja 24 sata iz mjesta gdje je pukla cijev izvučeno je oko 30.000 litara određene tekućine, koja mirisom itekako odgovara benzinu. Ta se tekućina još uvijek sprema u cisterne.

Nikad se u Hrvatskoj nije dogodilo da gradonačelnik jednog grada direktno optuži ministra u Vladi za zataškavanje ovakvog incidenta. Također, nikad se nije dogodio ovakav ekološki incident, kojim je bilo ugroženo 90.000 građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija se ipak normalizira. HZJZ je napravio analizu na šest loikacija u Slavonskom Brodu. Razina ugljikovodika u vodi je normalna, unutar dozvoljene razine. Ta razina trenutno iznosi 2 mikrograma po litri, a kad je drama bila na vrhuncu bilo je 880 mikrograma. Pitanje je onda zašto Brođani i dalje ne smije piti tu vodu.

Građani su ogorčeni, ljuti, traži odgovore i nakon ove velike ekološke katastrofe očekuju da institucije daju jasan i nedvosmislen odgovor tko je odgovoran.

Kako funkcioniraju Brođani

Brođani već, dakle, peti dan muku muče s vodom. Uz građane, koji svaki dan nose vodu kućama, teško se s ovom situacijom nose i u bolnici.

Većina hrvatskih umirovljenika silom prilika odrekla se puno stvari, ali da će morati štedjeti i na vodi - to nikom nije palo na pamet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mariji je 77 godina. Nogu je zračila 11 puta. Svaka stopa - dukat. Svaka kap - tekuće zlato. "Najteže mi pada što se ne mogu oprati. Bojim se da se ne bih razboljela", kazala nam je Marija Koprivnjak.

Jesti i piti moraju i bolesnici u slavonskobrodskoj bolnici. Za osoblje koje radi na pripremi hrane, svi će u bolnici reći, oni su najveći paćenici ovih dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od subote ujutro vodovodnu vodu ne možemo koristiti u većini procesa koji se kod nas obavljaju. Procesi predpripreme hrane, pripreme hrane. Za sve njih moramo koristiti vodu koja nam je dovežena iz spremnika", kazala nam je Ana Kokanović s odjela prehrane i dijetetike slavonskobrodske bolnice.

Spremnik je gumom spojen u kuhinju. Dnevno potroše jedan i pol spremnik. Sve ove boce su za pacijente i osoblje bolnice. To je voda koja se pije. "Nekako smo se prilagodili novom režimu rada, prilagodili smo jelovnike novonastaloj situaciji i prilagodili smo i sve procese koje je potrebno bilo prilagoditi."

Prilagodila se i navikla većina građana. "Trpimo, što možemo", ističu Brođani.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo