NOVI ŠEF AGROKORA: / ‘Ovo je jedna od najizazovnijih situcija s kojima sam se suočio. Nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti’

Image

Novi upravitelj Agrokora, Antonio Alvarez III., stigao je u Zagreb te se trenutno nalazi u uredima Agrokora. Upravo se kratko obratio javnosti i predstavio sebe i svoj tim.

4.4.2017.
16:13
VOYO logo

Alvarez III. otvoreno je kazao kako je situacija u Agrokoru teška i ozbiljne ta priznao da nema nikakvog jamstva da će uspjeti tu kompanija izvući iz krize u kojoj se našla.

Tijek novinske konferencije

NOVO, 19:11 - 'Ja se nadam da nitko neće napustiti Agrokor. Nadam se da ljudi shvaćaju da je važan za zemlju, za regiju i bilo bi šteta kada bi propao. Nema nikakvih jamstava ali moram se odmah usredotočiti na stabilnost i likvidnost. Izvještavat ćemo javnost o našem napretku. Još je rano. Ne znam što će se dogoditi u srednjem roku, ali za sada moramo zaustaviti ovu neposrednu krizu. To je naš prvi cilj. Žao mi je ali moram ići. Hvala vam', završio je Antonio Alvarez III. brzo svoje prvo predstavljanje hrvatskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi cilj - osigurati stabilnost

19:10 - 'Moj prvi korak je stvoriti stabilnost. To je potrebno kako bih mogao uopće uvesti program restrukturiranja. Pregovarat ćemo s dionicima kako bismo dobili povjerenje. Osigurati stabilnost bit će moj prvi korak čim odem iz ove prostorije. Jedan sam od vodećih profesionalaca u ovoj profesiji i Agrokor ima moju potpunu predanost dok god me žele. Ako ne budem imao njihovo povjerenje, neću više biti ovdje', dodao je Alvarez.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OVO JE NOVI ŠEF AGROKORA: Antonio Alvarez III. predstavio se javnosti

Image

OVO JE NOVI ŠEF AGROKORA: Antonio Alvarez III. predstavio se javnosti

19:08 - Novinari su Alvareza upitali hoće li biti otpuštanja brojnih zaposlenika Agrokora.

'Ništa vam ne mogu obećati. Mogu samo reći da je najbolji način da maksimiziramo vrijednost za sve dionike to da ova grupacija ostane netaknuta. Hoćemo li pritom morati otpustiti neke radnike još je prerano reći, ali na moja dva velika prošla projekta nismo to morali učiniti. Dat ćemo sve od sebe no radit ćemo to korak po korak. Prije svega moramo dovesti do stabilnosti. Došlo je do gubitka povjerenja od strane ključnih dionika i moramo se pobrinuti da prije proljeća popravimo ovu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam siguran da ćemo uspjeti'

19:06 - Na pitanje novinara tko ga je postavio na ovo mjesto i za koga radi, Alvarez odgovara da ga je imenovala tvrtka, ali da je on neovisni stručnjak.

'Nisam odan niti surađujem niti s jednim dionikom. Moja ključna uloga je pomaganje različitim skupinama da se slože, da dođe do kompromisa, da se zaštite radna mjesta i očuvaju odnosi s dobavljačima. Nisam siguran da ćemo u ovom slučaju uspjeti, ali pokušat ćemo. Važno je da smo neovisni stručnjaci. Nismo ni na čijoj strani, mi samo želimo doći do rješenja', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:04 - Antonio Alvarez predstavlja svoj tim koji će s njime raditi na restrukturiranju Agrokora, među kojima je i jedna žena porijeklom iz Hrvatske.

U timu Antonia Alvareza III su Michael Corner-Jones, Max Frangulov, Paul Gilbert, Boguslaw Bartczak, Renald Bejaoui, Thomas Kolaja, Marija Simović, David Johnston i Barry Hopkins i svi dolaze iz ureda tvrtke Alvarez&Marshal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući svakog ponaosob, Alvarez je istaknuo kako je riječ o ljudima koji su radili na velikim projektima restrukturiranja, naročito u maloprodaji, da je tvrtka iz koje dolaze radila na spašavanju drugog po veličini maloprodajnog lanca u Africi, kao i restrukturiranju talijanskog Parmalata, da su neki od članova njegova tima radili i u regiji na kompleksnim projektima restruktuiranja, itd.

'Situacija je teška i ozbiljna'

19:01 - 'Predstavit ću sebe i svoj tim. Agrokor me imenovao izvršnim direktorom za restrukturiranje kako bih doveo do stabilnosti i kako bih objedinio sve koji su uljučeni u ovu priču i kojima treba pomoć u ovoj situaciji jer je vrijeme od ključne važnosti. Situacija je vrlo teška i ozbiljna. Nema jamstva da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojima sam se suočio, a bilo ih je mnogo. Neću biti sam. Imam tim koji sam sam odabrao. pred nama je velik posao. Tek smo počeli. Nećemo imati puno vremena za sve naše ideje, ali dat ćemo vam općenitu sliku i nastavit ćemo komunicirati sa svim dionicima.Želimo stvoriti otvoren odnos, bit ćemo neovisni, ne radimo za nikog drugog osim za tvrtku i sve dionike', rekao je Antonio Alvarez III.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00 U sjedištu Agrokora u ovim će trenucima biti predstavljen glavni direktor za restrukturiranje Antonio M. Alvarez III i njegov širi tim, koji će biti zaduženi za strateško restrukturiranje tvrtke Agrokor.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1 javlja kako je Alvarez bio u zgradi Agrokora koju je nakon nekog vremena napustio i otišao na sastanak. Još uvijek se ne zna hoće li se obratiti javnosti jer za to nema službene potvrde, ali nije isključeno da će se danas tek kratko predstaviti javnosti. Nema službene potvrde niti o njegovoj ulozi u Agrokoru.

Kako javlja 24sata, u zgradi Agrokora je i Ivica Todorić, no ne zna se hoće li se i on obratiti javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonio Alvarez III. dolazi iz konzultantske kuće Alvarez & Marsal i trebao bi preuzeti poziciju glavnog direktora za restrukturiranje, čime bi postao ključna osoba za provedbu stabilizacije koncerna.

51-godišnjak koji će preuzeti najveću hrvatsku kompaniju u svoje ruke radi kao izvršni direktor za restrukturiranje u svjetski poznatoj tvrtki Alvaret & Marsal još od 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio je izlaznu strategiju za Agrokor

Alvareza III. prije nekog vremena je ruski Sberbank angažirao kako bi pronašao izlaznu strategiju za Agrokor. On je i glavni čovjek za restrukturiranje tvrtke Edcon Holdings Limited te menadžer tvrtke Alvarez & Marsal, LLC.

Vodio je uspješne projekte u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Rumunjskoj i Estoniji. Iskusni je vođa specijaliziran za financijska i operativna restrukturiranja, strateško planiranje i prodaju imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki i skupi poslovi

Tvrtka je vodila restrukturiranje nekoliko multinacionalnih kompanija, među kojima je najpoznatija američka banka Lehman Brothers. Vođenjem tog posla A&M je s pravnom tvrtkom Weil Gotshal zaradio više od milijardu dolara, stoga je taj stečajni postupak proglašen najskupljim u povijesti.

Antonio Alvarez III. uz zahtjevan posao ima i neuobičajen hobi. On se pod umjetničkim imenom A3 bavi dance glazbom, nastupa po klubovima, dok je nekoliko njegovih dance singlova vrlo dobro kotiralo na glazbenim ljestvicama u Velikoj Britaniji. Skladao je i pjesmu za telenovelu Rubi koja se prikazivala i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo