Slučaj Brkić / Nobilo: 'Afera se previše poklapa s onime što Plenkoviću treba pa se izvlači nešto što ne šteti stranci'

Gost RTL Direkta bio je odvjetnik Anto Nobilo koji je često kritičan i prema institucijama i prema politici

23.4.2019.
23:10
VOYO logo

Tjedan dana nakon što je protiv Milijana Brkića pokrenuta istraga zbog provale u mailove svoje bivše supruge i još jedne dame i tjedan dana nakon što se od te istrage sa zamjenikom predsjednika HDZ-a iz vrha HDZ-a nitko nije čuo, danas se s njim i čuo i vidio cijeli vrh HDZ-a.  

Na sjednici užeg Predsjedništva stranke temu je otvorio predsjednik Andrej Plenković, Brkić je iznio svoju obranu nakon koje je Predsjedništvo zaključilo kako će pričekati pravosudni rasplet slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je dometnuo frazu da će institucije nastaviti raditi svoj posao misleći na iste one institucije koje je Brkić kritizirao rekavši da je sramotno u što su ih pojedinci pretvorili, misleći na pojedinca Plenkovića.

A dok čekamo da institucije odrade svoj posao mi ćemo raditi svoj, pa ćemo malo preispitati tu tezu da institucije rade svoj posao neovisno od politike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL Direkta bio je odvjetnik Anto Nobilo koji je često kritičan i prema institucijama i prema politici, osobito ako ne idu u korist njegovih klijenata, ali onda je subjektivan.

Milijan Brkić nije klijent gospodina Nobila, no Brkić se brani baš kao što Nobilo brani mnoge svoje klijente - tezom o političkom progonu, da su institucije politički izmanipulirane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi li DORH svoj posao?

Na pitanje misli li da u DORH-u nitko ništa ne radi dok ne nazove Andrej Plenković ili šef kabineta, Nobilo kaže kako "vjerojatno nije tako".

"Da ima i delegiranih slučajeva, ja vjerujem. Ovo s Brkićem, meni nije bitno je li on špijunirao bivšu suprugi ili nije, bitna je selektivna pravda. Ako se sjećate, u početku su otkrili da je Varga radio za HDZ pa je Plenković rekao da on nije bio na platnom spisku. Onda smo zaključili da je primao 'crni novac'. Ako se malo prekopa, onda se vidi da je Varga sudjelovao u dvije izborne kampanje - za predsjednicu i za parlamentarne izbore. Neki sumnjaju i za europske izbore. Teško da radi legitiman posao jer, koliko smo shvatili, on se bavio trolanjem, rubnim aktivnostima koje bismo mogli okarakterizirati kao paraobavještajne", kazao je odvjetnik Anto Nobilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je važno, ako je kontaminiran proces izbora, odnosno dva važna izborna procesa, da javnost to mora znati i to treba istražiti. 

"Takvo nešto bi trebao biti prioritet policije i Državnog odvjetništva. Međutim, to onda šteti HDZ-u i tu vidimo selektivnu pravdu. Skalpelom se izvlači nešto što ne šteti stranci, što ima osobni karakter, a što opet ima dovoljno materijala da se iskoristi za političku eliminaciju", smatra Nobilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Što to treba Andreju Plenkoviću?

Smatra kako se ova afera previše poklapa s onime što treba Andreju Plenkoviću. Nešto što će eliminirati Brkića, a neće štetiti HDZ-u. Plenkoviću smeta Brkić koji je rušio Karamarka i zapravo ga doveo na vlast, dodaje Nobilo, prema onome što se da iščitati govori se o dvije struje u HDZ-u - jedna više konzervativna i nacionalistička i druga malo umjernija. "Dojam je da Brkić nije Plenkovićev čovjek, a mi vidimo da Plenković pokušava redizajnirati HDZ na način da s njime može upravljati", dodaje. 

"Uvijek je dobra pozicija za obranu ako je oštećenik, na neki način, sklon obrani, a nije sklon optužbi. Tu se može stvoriti veći manevarski prostor za kvalitetnu obranu", kazao je odvjetnik Nobilo na pitanje koliko Brkiću može biti olakašavajuća okolnost što se ni njegova supruga ni druge gospođe ne osjećaju žrtve tog djela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkić kreator prevrata u HDZ-u

Na užem Predsjedništvu HDZ-a zaključeno je kako institucije moraju odraditi svoj posao. O pokretanju postupka skidanja zastupničkog manadata Milijanu Brkiću, koji obnaša dužnost potpredsjednika Sabora, Nobilo kaže kako sve ovisi hoće li ga optužiti za kazneno djelo ili ne. "Ako ide u kazneni postupak, onda će morati po službenoj dužnosti tražiti skidanje imuniteta", kaže. 

Milijan Brkić bio je sam kreator nedavnih prevrata u HDZ-u, on je s Tomislavom Karamarkom iz stranke izbacio Jadranku Kosor pa je izbacio samog Karamarka, pristao na izbacivanje Darka Milinovića... Nobilo kaže kako u HDZ-u postoji nekoliko pojava koje su konstantne - apsolutna poslušnost predsjedniku i, ako predsjednik pokaže slobost, njega se ruši. Potom se postavlja novi predsjednik kojem se ponovno iskazuje neupitna poslušnost, napominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da Andrej Plenković bilda svoju poziciju u HDZ-u. Pošto nema u državi opoziciju, ostala mu je ona u stranci. On će to dovesti u red i biti prilično autoritativan predsjednik HDZ-a", kazao je Nobilo.

Image
Foto: Vijesti.hr

Gdje su velike akcije?

DORH i Uskok u zadnje vrijeme privlače pozornost uglavnom nekim banalnim akcijama. Nekidan za mito od 660 eura u Ministarstvu graditeljstva, pa za virenje u mail supruge, a i ono hapšenje Uljanikovaca se činilo više reda radi nego da im se nešto ozbiljno stavlja na teret. Čini se da smo konačno suzbili svu onu veliku korupciju pa su sad ostale samo male ribe s nekoliko stotina eura mita. No Anto Nobilo se ne slaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo velike slučajeve korupcije kada smo ulazili u Europsku uniju. Trebali smo se dokazati. Sjećate se onog poglavlja 23, koje smo morlai ispuniti. Krenuli smo u veliku, gotovo revolucionarnu borbu protiv korupcije, no sada nas više nitko ne gleda. I neka borba protiv korupcije takvih razmjera ne postoji", kaže.

Godina dana državnog odvjetnika

Za godinu dana novog državnog odvjetnika Dražena Jelinića Nobilo kaže kako je godina premala za rezultate, jer ono što je on radio u ovoj svojoj prvoj godini vidjet ćemo nakon nekoliko godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi je problem što nemamo izvješće o radu, objektivne i egzaktne pokazatelje već možemo govoriti o dojmu. A dojam stvaraju ovi veliki procesi. Kada razmiššljam o dojmu, on je da postoji veliki stupanj podudarnosti između želja izvršne vlasti i djelovanja gravnog dražvnog odvjetnika. Daleko veči nego je postojao u prošlosti", kazao je Nobilo. 

Potom je, kao primjer, naveo slučaj Borg - počeli su, kaže izlaziti mailovi, Martina Dalić je otišla kada zadnji mail još nije došao, a državni je odvjetnik već utvrdio da tu nema elemenata kaznenog djela. Slučaj Poletajev, koji najavljuje da će ići u kazneni postupak prema privremenoj upravi koja je napravila, prema njegovom mišljenju, kaznena djela. On odlazi kod Plenkovića, dobiva ponudu kao poslovni čovjek koji zna da mu se ne isplati baviti prošlošću i kaže da se okreće budućnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državni odvjetnik nije ni poslovni čovjek, ni političar. On je morao na te riječi krenuti i istražiti", kaže Nobilo. 

Potom je naveo i primjer ministrice Žalac koju, kako je kazao, premijer štiti i autobuse istovremeno u Splitu i mercedes u dvorištu ministrice Žalac. Spomenuo je potom i slučaj Uljanik. Kaže kako je prethodilo osmomjesečno istraživanje, a baš u tjednu kad je Vlada htjela objaviti da odustaje od daljenjeg financiranja Uljanika, imamo uhićenja i paradno vođenje Uljanikovaca i Trećemajevaca po ulicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to može biti slučajno, može biti moj dojam, može biti krivi, ali nekako je mao previše toga", zaključio je Nobilo.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo