Antifašizam je temelj hrvatske države

7.5.2010.
8:55
VOYO logo

"Antifašizam je temelj hrvatske države i upravo se u Hrvatskoj pojavio jedan od prvih pokreta otpora u Europi", rekao je predsjednik Josipović u razgovoru za Izvestija.

"Hrvatska je, zajedno s drugim zemljama bivše Jugoslavije, dala svoj doprinos pobjedi nad fašizmom i mi se time ponosimo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina Hrvata bili su antifašisti te su stoga svi pokušaji revizije hrvatske povijesti unaprijed osuđeni na neuspjeh", istaknuo je predsjednik Josipović.

Odgovarajući na pitanje novinara kako ocjenjuje stanje na Balkanu, hrvatski predsjednik je kazao da je riječ o trusnom području, ali "jugoistočna Europa mora biti zona mira i suradnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bosna i Hercegovina je zemlja sa specifičnim ustrojem u kojoj je Daytonski mirovni sporazum ostavio puno otvorenih pitanja, među kojima i pitanje ravnopravnosti triju naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata", rekao je Josipović.

Osvrnuvši se na pitanje Kosova, istaknuo je kako je Hrvatska priznala Kosovo i ne sudjeluje i ne može sudjelovati u sporu na Međunarodnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi želimo da se nađe pravedno rješenje za to pitanje", dodao je.

Govoreći o hrvatsko-ruskim odnosima uoči prvog posjeta Rusiji otkako je izabran na dužnost predsjednika, Josipović je istaknuo da "ulazak Hrvatske u NATO nimalo ne utječe na bilateralne veze s Rusijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo sve više ruskih ulaganja i sve veći broj ruskih turista dolazi na naše more. Hrvatska ima što ponuditi Rusiji, ona ima veliki broj visokoškolovanih kadrova koji mogu raditi na vodećim projektima", rekao je predsjednik Josipović.

Prethodni članci:

arti-201005050687006 arti-201005050879006 arti-201005020236006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo