Iskakanja u HDZ-u / Sanader: 'Culej, kao i ostali članovi, jasno zna da se u HDZ-u uvijek znao red'

Glasovanje o Vladinu Prijedlogu zakona o blagdanima bit će idući četvrtak

8.11.2019.
19:40
VOYO logo

HDZ je uspio primiriti nezadovoljnike oko praznika u svojim redovima. Saborski Odbor za ratne veterane na čelu s Josipom Đakićem povukao je svih pet amandmana na Vladin prijedlog pa i onaj u kojem predlažu da Dan antifašističke borbe postane spomendan.  

Odbor je odluku donio sa sedam glasova "ZA" na telefonskoj sjednici, a jedan od članova Odbora, HDZ-ov Stevo Culej, inače jedan od najvećih zagovornika amandmana,  o svemu je doznao od novinara. Inače, glasovanje o Vladinu prijedlogu zakona o blagdanima bit će idući četvrtak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Na sjednici se, kako doznajemo, još nije niti otvorila tema iskakanja i kapituliranja HDZ-ovaca na saborskom odboru. S te je sjednice nakratko izašao HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader koji je, gostujući u emisiji RTL Danas, potvrdio kako tema o amandmanima na izmjene kalendara još nije počela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluke Predsjedništva i Nacionalnog vijeća su vrlo jasne. Mi smo prihvatili taj Prijedlog zakona o blagdanima", kazao je Sanader. 

Na pitanje kako komentira stalna skakanja unutar HDZ-a kazao je kako Stevo Culej, kao i svi ostali članovi HDZ-a jasno znaju da HDZ nije nova i mlada stranka te da se u 30-godišnjoj povijesti uvijek znao red. "Odluke Predsjedništva i Vijeća moraju poštovati svi članovi", kazao je Sanader te dodao da se iskakanje uvijek može dogoditi. Potom je ustvrdio kako će s HDZ-om sve biti u redu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Culeju kaže kako je riječ o "starom i iskusnom članu HDZ-a koji zna kako HDZ funkcionira" te da u njega ne sumnja kada na red dođe dizanje ruku za potvrdu zakona u Saboru. 

Na pitanje o pokušajima detuđmanizacije Sanader kaže kako je HDZ stranka koja je uvijek profitirala na politici njezina začetnika Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-u je temelj Tuđmanova politika i nikakva detuđmanizacija ne dolazi u obzir", poručio je. 

Davor Ivo Stier putem Facebooka upozorio je na zloupotrebu politike Franje Tuđmana prilikom pozivanja na prvoga hrvatskog predsjednika. Na koga je mislio, Sanader poručuje: "To morate pitati njega. Ja nisam ni njegov glasnogovornik ni odvjetnik. Mislim da nije mislio na premijera Plenkovića". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sve češćim odgađanjima glasovanja u Saboru, kao što je to bilo i ovog petka, HDZ-ov politički tajnik kaže kako nije glasovanje rezervirano za svaki petak. 

"To ovisi o broju točaka, važnosti točaka, prema tome se odlučuje kada će neke točke biti na dnevnom redu. Sada će glasovanje biti sljedeći četvrtak. Bilo je glasovanja i utorkom i srijedom...", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje broje li ruke, odnosno članove koji su često odsutni pa prema tome namiještaju glasovanja u Saboru, Sanader kaže kako je važno voditi računa o tome jesu li njihovi zastupnici odsutni, jesu li na putu i slično. 

"Važno nam je da imamo kvorum, ništa neobično", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rekaciji premijera Plenkovića glede spomen-ploče generalu Bratiću, ali i o odgovoru koji je uslijedio iz Srbije kaže da se prevelika važnost daje Aleksandru Vučiću.

"Aleksandar Vučić je problem srpskog naroda. Oni na nas mogu biti samo ljubomorni, a nažalost i neki naši politički protivnici ne mogu prihvatiti da će Hrvatska dobiti potpredsjednicu Europske komisije, da imamo glavnu tajnicu Vijeća Europe... To su neki uspjesi o kojima Srbija može samo sanjati. I stavljati Srbiju u taj kontekst, to može biti ne znam čiji interes. Mi možemo biti zadovoljni svojim uspjesima, a Vučić, nek se bavi srpskim narodom. Što se tiče spomen-ploče, to je problem srpskog naroda. To je vraćanje u Miloševićevu, agresorsku politiku. Jer ako stavljate spomenik čovjeku koji je napadao Vukovar, a govorite da Srbija nije sudjelovala u Domovinskom ratu, onda je to problem srpskog naroda, odnosno Miloševićeve politike koja je dovela do poraza svuda kamo su došli. Mi smo pobijedili u Domovinskom ratu, naš Domovinski rat je obrambeni, sveti rat, a oni nek se bave prošlošću", kazao je Sanader. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Aleksandar Vučić dobrodošao na skup EPP-a u Hrvatsku, Sanader kaže kako HDZ nije organizator toga te kako Vučić neće govoriti u Hrvatskom saboru. "Koliko čujem, neće ni doći u Zagreb. Tako sam barem čuo", zaključio je Sanader. 

_______

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo