[ANKETA] STIŽE NOVI ZAKON O EKSPLOZIVNIM TVARIMA: / Treba li u potpunosti zabraniti petarde tijekom cijele godine?

Image
Foto: Thinkstock

Anketa: Treba li potpuno zabraniti petarde tijekom cijele godine?

10.1.2020.
13:50
Thinkstock
VOYO logo

Danas je u medijima objavljena vijest da je Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravo uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim bi se, kako se čini, mogla zabraniti uporaba petardi tijekom cijele godine.

Ako zakon bude usvojen, oni koji prekrše postavljene odredbe bit će novčano kažnjeni. Kazna od 10 do 30 tisuća kuna predviđena je za pravne osobe koje prodaju petarde, a kazna od 5 do 15 tisuća predviđena je za fizičke osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde spornih kategorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nas zanima što čitatelji Net.hr-a misle o prijedlogu zabrane petardi, pa smo napravili anketu u kojoj možete izraziti svoje mišljenje.

Image
ZABRANJUJU SE PETARDE TIJEKOM CIJELE GODINE, MUP IMA PRIJEDLOG ZAKONA: /

Poznato kolike će biti kazne ako ih posjedujete ili odlučite koristiti

Image
ZABRANJUJU SE PETARDE TIJEKOM CIJELE GODINE, MUP IMA PRIJEDLOG ZAKONA: /

Poznato kolike će biti kazne ako ih posjedujete ili odlučite koristiti

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravo uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Kako se iz svega da iščitati, čini se da se priprema zabrana petardi koja bi se odnosila na cijelu godinu. Javna rasprava trajat će do 7. veljače, a ovaj prijedlog zakona i vi možete komentirati na ovom linku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP kaže kako se sadašnji zakon stalno kršio:

"Radi sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona kojima su uređena pitanja prodaje i uporabe petardi i redenika kategorije F2 i F3, s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi, a posebno osoba mlađih od 18 godina, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje se prodaja, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe", stoji u prijedlogu zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje izuzeci

U prijedlogu novog zakona stoji i ovo:

"Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dopušteno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, u posebnim prodavaonicama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se i sljedeća izmjena:

"U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, građanima nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2, P1 i P2 dopušteno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje Ministarstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što spada u kategorije F1, F2, F3...

U kategoriju F1 spada pirotehnika s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke i može se koristiti u zatvorenim prostorima. I kategorija F2 ima nizak rizik i nisku razinu buke, a smije se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru. F3 predstavlja srednji rizik i smije se koristiti na otvorenom, a F4 nosi veliki rizik i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo