Generacija bez cigareta / ANKETA Mislite li da će i Hrvatska u tom smjeru? Ova zemlja iskorijenit će pušenje do 2025.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kao i u svemu, neki su za, a neki su protiv - mislite li da u Hrvatskoj postoji opcija "generacije nepušača"?

16.4.2021.
17:27
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Novi Zeland najavio je paket prijedloga usmjerenih na zabranu pušenja za sljedeću generaciju i približavanje zemlje svome cilju da bude potpuno slobodna od pušača do 2025. godine. Postupno će se povećavati zakonska dob za pušenje, a moglo bi se odnositi i na zabranu prodaje duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine. To će činiti pušenje ilegalnim za "novu" generaciju.

Razmatraju i o opciji smanjenja razine nikotina dopuštenog u duhanskim proizvodima, zabrane filtara, postavljanja minimalne cijene duhana... Mogla bi se i ograničiti mjesta na kojima je dopušteno pušenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pozvana je i hitna pomoć /

Incident u đakovačkom Centru za socijalnu skrb: Korisnica vikala na zaposlenike, intervenirali policija i hitna pomoć

Image
pozvana je i hitna pomoć /

Incident u đakovačkom Centru za socijalnu skrb: Korisnica vikala na zaposlenike, intervenirali policija i hitna pomoć

"Oko 4500 Novozelanđana svake godine umre od duhana, a mi moramo ubrzati napredak da bismo mogli ostvariti svoju viziju o nepušačkoj naciji do 2025. Bez programa za kontrolu duhana, nećemo postići taj cilj", rekla je pomoćnica ministra zdravstva dr. Ayesha Verrall. "Trebamo nov pristup", dodala je. 

“Duhan je najštetniji potrošački proizvod u povijesti i treba ga početi postupno ukidati”, izjavila je Izvršna direktorica Udruženja protiv raka Lucy Elwood za Guardian, širokih ruku prihvaćući nove mjere Zelanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga strana priče

Ipak, postoje moguće neželjene posljedice. Postoji mogućnost bankrota vlasnika malih trgovina i mogućnost proširenja crnog tržišta duhana. Vlada je prepoznala da je to rizik u svome dokumentu koji iznosi ove prijedloge.

“Dokazi pokazuju da se količina duhanskih proizvoda koji se krijumčare u Novi Zeland znatno povećala posljednjih godina, a organizirane kriminalne skupine sudjeluju u krijumčarenju velikih razmjera”, navodi se u dokumentu, prenosi ovaj list. Desničarska politička stranka ACT izjavila je da bi smanjenje sadržaja nikotina moglo dovesti do većeg broja popušenih cigareta/kutija dnevno. Ljudi su, ipak, navikli na određenu dozu nikotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da bi u Hrvatskoj ovakvo što moglo stupiti na snagu i da bismo mogli kreirati novu generaciju nepušača? Recite nam u anketi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo