razočarana radom novog ministra / Anja Šovagović podnijela ostavku u Odboru za kulturu: od HDZ-a se oprostila pismom

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Iz pisma se jasno očituje kako se HDZ-u zahvalila jer se ministar kulture Zlatko Hasanbegović početkom svog mandata ne drži usvojenog kulturnog programa stranke

16.3.2016.
14:03
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Nakon tri godine predsjedanja HDZ-ovim Odborom za kulturu, glumica Anja Šovagović Despot dala je ostavku na toj poziciji, uputivši političkom tajniku stranke Tomislavu Čuljaku oproštajno pismo, piše Jutarnji. 

Image
zovko otišao iz odbora za kulturu /

Još jedna ostavka u HDZ-u: 'Šef stranke tijekom pregovora nijedom nije nazvao Anju Šovagović'

Image
zovko otišao iz odbora za kulturu /

Još jedna ostavka u HDZ-u: 'Šef stranke tijekom pregovora nijedom nije nazvao Anju Šovagović'

Glumica je na kulturnom programu stranke radila kao nestranačka osoba, a animirala je 50-ak istaknutih kulturnih djelatnika, između ostalih i Ivu Gregurevića, Gorana Končara, Zlatka Viteza i mnoge druge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo razdoblje dobro je kotirala i za poziciju ministrice kulture. Iz pisma se jasno očituje kako se HDZ-u zahvalila jer se ministar kulture Zlatko Hasanbegović početkom svog mandata ne drži usvojenog kulturnog programa stranke prema kojem bi za kulturnu namjenu trebalo izdvajati više sredstava nego dosad. 

“Ovom prigodom želim se i ja Vama zahvaliti na konstruktivnoj i plodonosnoj suradnji tijekom protekle tri godine u kojima sam, kao predsjednica Odbora za kulturu Hrvatske demokratske zajednice, svojim maksimalno predanim, a volonterskim radom, zajedno s kolegama članovima Odbora, doprinijela Vašem besprijekornom nizu uzastopnih pobjeda na razno raznim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas kada je Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija zajedno s MOST-om preuzela odgovornost za upravljanje Republikom Hrvatskom smatram nepotrebnim modificirati ulogu Odbora na način na koji Vi to sugerirate. Odbori, naime, već imaju ulogu stručnih savjetodavnih tijela i oni su, držim, svoju ulogu savjetnika tako dobro odigrali da su ih u ‘premijernoj’ postavi brzopotezno, lako i jednostavno mogli zamijeniti neki novi glumci. Stoga Vas pozivam da Vi pozovete Vaše ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima kao i saborske zastupnike u cilju Vašeg zajedničkog stranačkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada jer se čini, ovako sa strane gledajući, da ne uspijevate pronaći niti start, a nekmoli cilj u ovom iscrpljujućem maratonu političkog nesnalaženja.

Na samom kraju, nemam kome čestitati u Odboru za kulturu jer baš nitko od nas nije preuzeo zahtjevnu i odgovornu funkciju ministra, zamjenika i pomoćnika ministra, ali svakako svim svojim kolegama želim čestitati na sjajnim umjetničkim i stručnim karijerama koje ionako ne ovise o funkcijama. Na žalost, ovise o proračunu za kulturu čiji je udio za vrijeme vlade Kukuriku koalicije pao na ponižavajućih 0,49%. Prva točka programa koji je sastavljao moj tim vrhunskih profesionalaca jest, razumljivo, povećanje proračuna za kulturu na 1% odmah i 1,5% tijekom naredne dvije godine mandata, a koji je potpisan od strane gospodina Karamarka i uvršten u program gospodina Oreškovića prezentiran Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, proračunu za kulturu kao i proračunu za obrazovanje, znanost i sport Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a oduzimaju se ozbiljni iznosi u odnosu na 2015. godinu. U ovom je trenutku proračun za kulturu manji od sramotnog proračuna Kukuriku koalicije na koji je pristala bivša ministrica Andrea Zlatar Violić.

Vjerujem da i sami uviđate svu besmislenost savjetodavne uloge Odbora za kulturu HDZ-a jer ne postoji način kojim bih novom ministru kulture savjetovala kako prikazati uspješnim najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti hrvatske države”, napisala je Šovagović Despot tajniku Čuljku, a prenosi Jutarnji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo