'NE BROJIM GLASOVE' /

Andrej Plenković o raskolu u DP-u: 'Nećemo se miješati. Stabilnost Vlade nije upitna'

Nakon predsjedništva stranke vidjet ćemo kako raskol unutar DP-a utječe na HDZ. Teoretski vladajuća većina mogla bi postati klimava

20.8.2024.
17:51
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon predsjedništva stranke koje je počelo oko 16 sati. Ovo je prvi puta da se HDZ sastao nakon ljetne stanke i godišnjih odmora.

Premijer je rekao da su na početku razgovarali o Dubravki Šuici i njezinom novom mandatu u Europskoj komisiji. Naglasio je da su na EU izborima osvojili šest mandata što je najviše od partnerskih stranaka u Europi. Razgovarali su i o početku pretkampanje za predsjednika države. S njima je bio i Dragan Primorac. Naglasio je da je sudjelovao na svim bitnim događanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeren sam da će Primorac pobijediti na izborima. To pokazuju i ankete", rekao je i dodao da su razgovarali i o aktualnostima tijekom ljeta. Prvenstveno o požarima. Zahvalio je vatrogascima i svima koji su sudjelovali u procesima. Posebno je naglasio pilote kanadera.

Potpredsjednik Bačić se osvrnuo na vrelo Une. Pričali su i o teškoj nesreći pomoraca na Lošinju. Izrazili su veliko žaljenje za poginulim radnicima Jadrolinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvijestio nas je ministar turizma o tijeku sezone", rekao je.

Na pitanje na koji način će HDZ sudjelovati u kampanji za predsjednika države, Plenković je rekao da je sada u tijeku pretkampanja, a od jeseni će o tome razgovarati. Primorac ima potporu HDZ-a.

"Potpora je čvrsta i snažna", dodao je.

Što se tiče DP-a rekao je da se HDZ ne miješa u unutarstranačke procese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo svoje imali. Niti se nama netko miješao, niti ćemo se mi nekome miješati. Stabilnost vladajućih i rad vlade nije u pitanju, a kako će oni to riješiti, na njima je", rekao je i dodao da se nije čuo s Radićem.

Na pitanje što će se dogoditi ako četvero DP-ovaca napusti većinu, Plenković je rekao da ne broji glasove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema potrebe da se ovo pretvara u moju pressicu o DP-a", završio je temu.

Na Geodetski fakultet i odluku da se treba vratiti novac, rekao je da ne zna ništa o tome.

Što se tiče rebalansa proračuna, sve će funkcionirati normalno i uštedjet će gdje mogu. O mirovinama kaže da su napravili iskorak i na tom tragu će raditi u budućnosti iako su umirovljenici naglasili kako njihovo povećanje nije u skladu s povećanjem plaća.

O ustavnim sucima danas nisu razgovarali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče novog čelnika SDP-a koji će se birati u rujnu, samo je naglasio da će to biti četvrti u njegovom mandatu.

Hoćeli kriza u DP-u utjecati na vladajuću većinu?

Teoretski bi vladajuća većian mogla postati klimaza zbog raskola u DP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Penava danas je rekao da 10 od 11 zastupnika daje podršku njemu, dok druga struja, ona koja je na strani Marija Radića kaže da ta brojka nije točna. Tvrde da je na njihovoj strani četiri zastupnika. U tom slučaju Andrej Plenković pao bi na 75 zastupnika. Kako god bilo, izgledno je da će se klub DP-a rakoliti.

Image
TREBAMO VOĐE, NE MARIONETE /

Penava zagrmio: 'Ako netko ne može u prve redove, taj ne može upravljati strankom'

Image
TREBAMO VOĐE, NE MARIONETE /

Penava zagrmio: 'Ako netko ne može u prve redove, taj ne može upravljati strankom'

Neslužbeno, u tom slučaju HDZ bi mogao računati na Furija Radina koji nije potpisao koalicijski sporazum s Plenkovićem. Iz HDZ- a o tome nisu htjeli govoriti. Uvjeravaju da je vladajuća većina sigurna.

Ako i dođe do raskola, HDZ je uvjeren da će i dalje ostati među vladajućima iako je ta struja baš ta koja je kritizirala Penavu da se previše slizao s Plenkovićem.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo