PLENKOVIĆ O PADU LETJELICE / 'Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo… Ovo je bila čista prijetnja, nereagiranje NATO-a nećemo tolerirati’

Image
Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Premijer Andrej Plenković s članovima vlade u subotu će doći na mjesto pada bespilotne letjelice u Zagrebu

12.3.2022.
8:13
Zeljko Hladika / Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković s članovima vlade u subotu je obišao mjesto pada bespilotne letjelice. Tamo se još uvijek vrše istražne radnje, a danas bi se trebalo znati i odakle je letjelica došla.

Image
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE /

Ovo je letjelica koja je u četvrtak pala u Zagrebu, mjesto obišao i premijer Andrej Plenković

Image
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE /

Ovo je letjelica koja je u četvrtak pala u Zagrebu, mjesto obišao i premijer Andrej Plenković

Plenković je uvodno rekao da se radi o letjelici Tu-141 sovjetske proizvodnje koja je najvjerojatnije lansirana s teritorija Ukrajine. Kaže da se ne zna čija je letjelica. Kazao je da je letjelica prošla ukrajinski, rumunjski, mađarski i hrvatski zračni prostor. "U nesreći smo imali puno sreće da nitko nije stradalo. Oštećeno je 40-ak automobila", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jača suradnja

"Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada", rekao je Plenković.

Rekao je da je jučer sve lidere EU obavijestio o ovom incidentu. "Važno je da intenziviramo međusobnu suradnju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo. Pokušat će se iskopati letjelica, komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije", dodao je Plenković.

"Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su i Orban i rumunjski premijer sve doznali nakon sastanka, kada je to doznao i on.

"Ova raketa mogla je pasti na nuklearnu centralu pa bi bila veći problem Mađarskoj nego nama. Ovdje je očito da nije došlo do dobre reakcije ni komuniciranja s drugim zemljama. Ovo je srećom završilo ovako”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je pisao glavnom tajniku Stoltenbergu. "Moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti”, kaže.

Dodao je da će sve dokaze podastrijeti NATO-u. “S obzirom da nije bilo žrtava, ljudska je reakcija: Dobro je, nije se ništa dogodilo”, govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok se to ne riješi, razgovarat ćemo sa saveznicima da nam pomognu u zaštiti hrvatskog neba. I da  smo imali ovakvu situaciju, pitanje je bismo li stigli reagirati zrakoplovima. Letjelica je letjela ogromnom brzinom i nisu ni oni koji znaju više od mene o tome sigurni da bismo stigli reagirati”, kaže premijer.

Mađari će morati objasniti što se dogodilo

Rekao je da nije potvrđeno da je u mađarskom zračnom prostoru bilo više letjelica te da su to spekulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mađarske reakcije, Plenković kaže da će morati razjasniti što se dogodilo. "Ne mogu reći kako su njihove službe reagirale, to mora pokazati jedna temeljita istraga na njihovoj strani", rekao je, dodavši da to nije stvar koju mi odavde možemo znati.

"Kako se to dogodilo, je li greška u smislu programiranja, je li provokacija… Generalno se ne trebamo brinuti za sigurnost, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan opasan, brz scenarij", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, danas se očekuje izvlačenje letjelice, nakon čega kreće vojna istraga koja bi trebala dati više informacija o samom padu letjelice.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo