Kakvu igru igra Most? /

Analizirali smo sve sličnosti i razlike između političke igre Mosta i igre bridža!

S obzirom da se sve igra oko Mosta, ne čudi da ova politička igra jako podsjeća na bridž. Brojne kombinacije i licitacije Petrova, Karamarka i Milanovića itekako su poznate milijunima igrača ove najsloženije kartaške igre na svijetu

15.12.2015.
22:37
VOYO logo

Igrači su sjeli za isti stol. Igra je Most, na engleskom - Bridge. Karte su podijeljene. HDZ je dobio 59, SDP 56, a MOST 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bridžu počinje licitacija, u politici pregovori.

Otkad je Most rekao da žele reforme, svi su međusobno razgovarali i složili se da su one i jednima i drugima najmanji problem. No onda su na red stigle fotelje, a tu je pak počela prava igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igranje igre bilo je očito i na konzultacijama na Pantovčaku. Na prvima je premijer ljutito prošao pored predsjednice izbjegavajući fotografiranje, a jučer je rekao da danas neće na Pantovčak. No, ipak je došao. 

Sve to, kaže višestruki prvak Hrvatske i bridž reprezentativac Goran Borevković, podsjeća i na licitiranje u bridžu.

"U prvoj fazi se licitira naša lista želja, ono što želimo postići. Treba paziti da ne odemo previsoko, jer ako odemo previsoko, onda ćemo puno teže izvršiti ono što smo obećali, a ako odemo prenisko, mogao bi nas netko prelicitirati", objasnio je Borevković.  

Bridž je poput politike - igra u kojoj igrači moraju komunicirati. No, kad komunikacija baš i ne ide najbolje, bridžisti se potrude svojim protivnicima otežati komunikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali je problem u tome što s tim šaljemo krivu poruku i našem potencijalnom partneru kojeg možemo zavarati i umjesto da prevarimo svog protivnika, prevarimo i svog partnera. To je jako sklizak teren", kaže Borevković. 

I dok su u bridžu uglavnom karte na stolu, u politici se sve skriva do samog kraja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo