Što rade kandidati? / Analitičari secirali govor Kolinde Grabar-Kitarović: 'Bila je to vrsta malo uranjene adventske svečanosti'

Politički analitičari Žarko Puhovski i Krešimir Macan analizirali su govor Kolinde Grabar Kitarović

12.11.2019.
10:51
VOYO logo

Osim općologije o jedinstvu, sigurnosti, optimizmu i pravednosti, Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru najkonkrentija bila kada je kritizirala svoje najveće političke suparnike. Miroslavu Škori spustila je čak dvaput: zato što danas slavi Martinje i zato što mu je slogan "Sad ili nikad" a a nije prešutjela ni slogan Zorana Milanovića "Normalno" rekavši da sve što je radio kao premijer nije bilo normalno. 

Dakle, nakon ovako oštrog napada na svoje političke protivnike, jasno je da će kampanja biti žešća nego prije pet godina i da će u potpunosti opravdati naših 100 milijuna kuna koliko će porezne obveznike stajati taj cirkus za izbor najbeznačajnije osobe Hrvatske, obzirom da veće ovlasti ima načelnik općine Bukovlje nego Predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavila program u stilu HDZ-a

Za razliku od mračnog podruma iz kojeg je objavila kandidaturu, Kolinda Grabar Kitarović za predstavljanje programa vratila se provjerenom, skupu u klasičnom HDZ-ovu stilu. Zastavice, razdragana mladež i nešto stariji voditelj ceremonije.

Ovoga puta podršku joj je došla dati kompletna Vlada na čelu s premijerom koji ju je pompozno i najavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila vrsta adventske svečanosti, malo uranjene. Puno obećanja, svjetla, glazbe, a ne baš puno sadržaja. Zapravo, puno sadržaja ne može ni biti, jer je ona naučila, to je jedino pozitivno, iz iskustva 5 godina, da su obećanja koje daju svatko od kandidata u kampanji nužno lažna", smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

"Onako kako bi to trebalo izgledati u ovoj fazi kampanje, ne možete više ništa improvizirati, morate imati program, nastup, slogane. Sa svime je izašla, sad je pitanje je li se nekome sviđa ili ne sviđa, mislim da je pohvalan ovaj optimizam", kaže politički analitičar Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj optimizam jedna je od sedam točaka programa za budućnost, uz razvoj, identitet, odlučnost, pravednost, demokraciju i sigurnost. 

"Tu opet nije bilo puno novoga. Ono što je novo - ona predlaže da se ponovno vrati pravobranitelj za starije osobe, što je sigurno važno, i s druge strane, predlaže fond za stipendiranje studenata i studentica, što je dobro, ali relativno mala stvar", kaže analitičar Puhovski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnji put je rekla: 'Zato što vjerujem u Hrvatsku', a sada hoće pokazati da s optimizmom Hrvatska uistinu može postati odlično mjesto za život", dodaje Macan. 

48 sati prije, potpuno drugačija slika

A 48 sati ranije, moderni hrvatski hitovi i posve drukčija slika na prvom predizbornom motivacijskom skupu glavnog izazivača Zorana Milanovića. I uz njega je cijelo vrijeme bila supruga, govor nije čitao s blesimetra, a ključna poruka bila je da neće obećavati ono što ne može ispuniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje najmoćnije oružje će biti moj govor. To je ono što predsjednik ima, a ako nema ništa mu ne pomaže, a posebno ne veće ovlasti. Bit ću neka vrsta vrhovnog pravobranitelja Hrvatske, njezinog naroda i građana", poručio je Milanović u subotu.

"On je bio skromniji, u tom pogledu simpatičniji. Problem je s njegovom parolom, u tome što 'normalno', kako ga on doživljava, je nešto što sada nije normalno, ali bi trebalo postati normalno kada on postane predsjednik", kaže analitičar Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, daje si dosta veliku ulogu čovjeka koji će stvoriti novu normalnost.

"Na ljevici pričaju, vidite ovaj konzervativizam, ajmo se tome suprotstaviti. E, tu Milanović ima priliku za mobilizaciju svojih, da kaže 'ajmo mi ovo zaustaviti'. A ja ću biti predsjednik s karakterom pa ću zagorčavati život Plenkoviću, iako je rekao da će mu biti najbolji prijatelj. Ali tražit će da zemlja bude normalna, a to već znači sukob s HDZ-om", dodaje Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoro u svojem film

Ni sa kim se danas nije sukobljavao Miroslav Škoro. Pjevač se na 24 sata povukao iz kampanje i slavio Martinje. Umjesto politke, red pjesme, red vina, red kiselog zelja i bunceka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno toga nam je ukradeno ovih zadnjih desetaka godina. Ne bih volio da ukrademo i ovaj dan ljudima koji se vesele. Treba nam malo veselja, treba nam malo opuštanja", poručio je Škoro iz vinograda.

"Gospodin Škoro je počeo kao nekakva light verzija Tuđmana, a zadnjih nekoliko tjedana funkcionira kao light verzija Mesića. On se mora doista boriti sa predsjednicom, staviti sve druge po strani", kaže analitičar Puhovski.

"On mora objasniti zašto je 'sad il nikad' većini desnih birača. U ovom trenutku to je manjina desnih birača koji smatraju da desnica treba preuzet vlast i da Hrvat mora bit na svome. Hrvat je jedini gazda, katolik, dok većina HDZ-ovaca koji podržavaju Kolindu traže neku umiveniju sliku. Znači, najveći izazov pred Škorom je da uvjeri HDZ-ovce da mogu prevariti HDZ i glasati za njega", kaže Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Kolakušić?

A vodećem trojcu i dalje iz sjene prijeti i Mislav Kolakušić koji se počeo pojavljivati u medijima.  

"Promijeniti stvari možete isključivo ako imate vlast, ako vam građani daju povjerenje. Znači, što ja imam tražiti dalje u politici ako građani na ovim izborima izaberu nekog od direktnih kandidata HDZ-a i SDP-a", poručio je Kolakušić.

Svima im je ostalo još manje mjesec i pol dana. Vjerne pristaše već imaju, ali ima i onih koji bi u tom vremenu voljeli vidjeti barem jedno pravo sučeljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo