ANALITIČAR ZA NET.HR: / 'Slovenska blokada? Više bi nas trebala uzrujavati činjenica da su nam odnosi s vodećom silom EU-a narušeni'

Image
Foto: PIXSELL/AFP
13.9.2017.
16:13
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pred Europskim parlamentom danas predstavio smjernice Komisije do kraja mandata i svoju viziju Europe te između ostalog izrazio želju da Hrvatska što prije uđe u Schengenski prostor, postavilo se pitanje u medijima je li nam to vjetar u leđa, ali i svojevrsna poruka Sloveniji koja je upozorila da će nam blokirati ulazak zbog nepoštivanja odluke arbitražnog suda vezane uz Savudrijsku valu.

Image
STIER O PORUCI ŠEFA EUROPSKE KOMISIJE: /

'Ovo je izuzetno povoljno za Hrvatsku, naročito sada kada je Slovenija najavila blokadu'

Image
STIER O PORUCI ŠEFA EUROPSKE KOMISIJE: /

'Ovo je izuzetno povoljno za Hrvatsku, naročito sada kada je Slovenija najavila blokadu'

PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE U GOVORU O STANJU U EUROPSKOJ UNIJI: ‘Hrvatska treba ući u Schengen čim ispuni uvjete’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo hitno otvoriti Schengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj, kako bismo što bolje štitili vanjske granice, a također bismo trebali i Hrvatskoj omogućiti puno pravo u Schengenu čim budu ispunjeni svi uvjeti", kazao je Juncker.

http://video.adriaticmedia.hr/originals/app/JunckerHrvatska_web.mp4

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo izlaganje politički analitičar Davor Gjenero ne smatra nikakvim iskorakom prema Hrvatskoj kad je Slovenija u pitanju. "On je uspostavio poziciju ekvidistance, a nije nam išao u prilog", kazao je Gjenero dodajući da je sama rasprava u Europskoj komisiji, kad je o odluci arbitražnog suda spram Savudrijske vale riječ, bila nepovoljna te da bi se eventualni pritisak na Sloveniju mogao dogoditi u slučaju da ona nastavi igrati izvan europskih formi.

Gjenero smatra kako se Hrvatska ne treba mnogo uzrujavati kada je riječ o ulasku u Schengen, jednako kao ni oko ulaska u monetarnu uniju, posebno ne onako kako se uzrujavala kada je bila riječ o ulasku u samu Uniju. Pa tako smatra i da slovenske prijetnje ne treba sagledavati tako ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznato je od samog početka da odnosi europskih organizacija uvjetno rečeno nisu simetrični i da je u njima ključno imati podršku najvećih zemalja, a to su Njemačka i Danska. Nas bi trebala više uzrujavati činjenica da su nam odnosi s Njemačkom narušeni nego to što nam je Slovenija zaprijetila blokadom ulaska u Schengen", kazao je Gjenero dodajući kako Hrvatska također mora riješiti temeljne probleme koje ima kad su u pitanju državne institucije, kontrola vanjskih granica i drugo.

Također naglašava kako Milanović nije poštivao brojna europska pravila ističući pritom propuštanje izbjeglica, dok su, kako kaže, tada Neven Mimica i Vesna Pusić bili jedini koji razumiju europska pravila. Na kraju dodaje kako sadašnja Vlada više poštuje pravila i više razumije problematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Večernji list /PIXSELL, Boris Scitar
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo