ANALITIČAR RASTAVIO HDZ-OVA PREDIZBORNA OBEĆANJA NA PROSTE FAKTORE: / 'Da biste nekome dali 130.000 kuna, nekome ih morate uzeti'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić: 'Gospodarski dio programa HDZ-a upućuje na to da će gotovo sigurno doći do eksplozije državne potrošnje'

9.6.2020.
7:01
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U HDZ-ovu predizbornom programu, koji će službeno biti predstavljen sutra, puno se toga obećava. Planiraju otvoriti 100.000 novih radnih mjesta, i u to uložiti 10 milijardi kuna. Minimalac planiraju podići na 4250 kuna, a prosječna plaća će do kraja njihova idućeg mandata biti 7600 kuna. Planiraju smanjiti stopu poreza na dohodak sa 24 na 20%, te sa 36 na 30 posto. Mirovine obećavaju dići za 10%, udvostručit će naknade za socijalno ugrožene i povećati dječji doplatak.

"Gospodarski dio programa HDZ-a upućuje na to da će gotovo sigurno doći do eksplozije državne potrošnje, samo dva bulleta se bave smanjenjem porezne presije. To je djelomično smanjenje poreza na dohodak i smanjenje poreza na dobit za male poduzetnike uz mogućnost plaćanja PDV-a po naplati. To su dobre i korektne mjere", komentirao je za Vijesti.hr ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HDZ POČEO S PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA: /

Plenković nudi prosječnu plaću 7600 kuna a minimalnu 4250 kuna: 'Mislim da je to realno'

Image
HDZ POČEO S PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA: /

Plenković nudi prosječnu plaću 7600 kuna a minimalnu 4250 kuna: 'Mislim da je to realno'

'Velika država koja skrbi o svima'

"Međutim, tu onda dolazi cijeli niz mjera koji ne može trpiti daljnje porezno rasterećenje. To je dizanje minimalne plaće koje je predviđeno, različite subvencije mladim osobama za samozapošljavanje umjesto da ih se porezno rastereti. Da biste vi nekome dali planiranih 130.000 kuna, nekome ih morate i uzeti. Dizanje roditeljskih naknada na puni iznos plaće, udvostručenje dječjeg doplatka, dizanje mirovina za 10 posto, subvencije poljoprivredi i različitim sektorima u gospodarstvu. Sve to upućuje da biste vi to ispoštivali morate imati dodatne izvore financiranja, a dodatni izvori mogu doći jedino kroz porezne prihode.

Ono što ja iščitavam, umjesto da se u većoj mjeri inicijativa prepusti privatnom sektoru i dalje se vrlo aktivno, čak proaktivnije nego do sada, zaziva tzv. velika država koja će skrbiti o svima, a nažalost zadnjih 30 godina nam je pokazalo da, po mom uvjerenju, velika prisutnost države je rezultirala niskim standardom u Hrvatskoj", zaključuje Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo