ANALITIČAR 'POKOPAO' ČOVJEKA KOJI ŽELI SRUŠITI PLENKOVIĆA, A ZA BANDIĆA KAŽE: / 'Samo jedan čovjek poznaje Zagreb kao on, ali on ima drugi problem'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je Milan Bandić siguran do sljedećih lokalnih izbora,

13.2.2020.
13:15
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Mnogi su mislili da će pad GUP-a značiti i pad Vlade, no vjerojatno su se prevarili. Premijer Andrej Plenković kaže da će s Milanom Bandićem nastaviti po starom. Naime, HDZ je ionako htio da se GUP povuče i da se sve prolongira za tri mjeseca. No, politički analitičar Žarko Puhovski smatra da se iz problema nastoji izvući nešto dobro.

Image
SRUŠEN JE GUP: /

Bandićeva ideja dubinske promjene Zagreba nije prošla! Pali svi amandmani, a onda i generalni plan; idemo li na izbore?

Image
SRUŠEN JE GUP: /

Bandićeva ideja dubinske promjene Zagreba nije prošla! Pali svi amandmani, a onda i generalni plan; idemo li na izbore?

'Samo jedan čovjek poznaje Zagreb kao Bandić, ali on ima drugi problem'

"Oni se nisu mogli dogovoriti. Da je to bilo prije tri mjeseca HDZ bi to prihvatio, sad njima dolaze unutarstranački izbori i Plenković nije mogao riskirati da pritišće ionako podijeljeni gradski odbor. Lakše se činilo da se ne vežu uz GUP, a i Plenković je mogao znati da će Bandić biti na raspolaganju kad bude trebalo, kao i obratno. Oni su odmah nakon GUP-a glasali zajedno s Bandićevim ljudima. Za tri mjeseca će se opet nametati isti GUP ili će možda raditi novi da do ljeta bude gotov i prođe prije parlamentarnih izbora", rekao je Puhovski u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski se ne slaže s općim zaključkom da je ovo početak kraja Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno nije početak kraja. Doživio je neugodnu situaciju iz koje se izvlači, da se dosad nije izvlačio iz takvih situacija ne bi bio ovdje gdje jest. On je nedodirljiv do narednih izbora. On ovisi o zdravlju i Uskoku. Vidim samo jednu varijantu, samo jedan čovjek poznaje Zagreb kao Bandić, a to je gospodin , ali on nema stranku", rekao je Puhovski.

Trio pretvoren u kvartet

No, Plenković i nema toliko problema s Bandićem koliko s trojcem Kovač-Penava-Stier, koji se pretvorio u kvarter dolaskom baš Plenkovićeva zamjenika na čelu stranke, Milijana Brkića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kovač može ugroziti, ali ne pobijediti, on nema ništa što nema i Plenković. Nije čovjek iz Hrvatske, koji se bavio ekonomijom, lokalnim organizacijama. Mislim da je Kovač žrtvovan da bi se pokazalo kako će ostala mjesta oko Plenkovića, a to je mislim plan, pokriti ljudi koji nisu Plenkovićevi pa njemu stvoriti tijesnu situaciju. On sigurno nije najgori faraon u toj stranci, o tome se uopće nema što govoriti, kad netko kaže faraon, u Hrvatskoj se misli na Tita pa onda Tuđmana, nikako ne na Plenkovića. Naravno, ako izgubi parlamentarne izbore ništa mu neće pomoći, no do tada ja mislim da dobro stoji", smatra Puhovski.

HDZ-OVO OKRETANJE LEĐA BANDIĆU IDE NA RUKU JEDNOJ OSOBI: ‘Ovakav rasplet je i priželjkivao. Sada je u win-win situaciji’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkoviću se još i prije kampanje za unutarstranačke izbore predbacivalo da je otišao ulijevo, a sada se "ratuje" oko starih tema, Franje Tuđmana, Istanbulske konvencije.

"Plenković nastavlja ono što je počeo Sanader, a dijelom nastavila Jadranka Kosor, odveo je doista HDZ prema liberalnom centru, desnom centru, o lijevom centru se ne može govoriti", rekao je Puhovski, dodajući da Plenković "previše gleda na jednu stranu. A to je van, to ga više zanima i ovi to osjećaju i pokušavaju ga tu napasti uz dodatak da nitko nije njega osporio kao premijera, nego samo kao predsjednika stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Brine me mogućnost da čovjek kao Penava postane zamjenik predsjednika stranke'

Pričalo se i kako će se Plenković riješiti Brkića, no pretvorio ga je u svog protivnika.

"Plenković je plaćao dugove, bez Brkića ne bi došao tu gdje je. I Plenković je očito dugo smatrao da mora platiti taj dug, a Brkić je očito bio korektan, nije puno pomagao, ali nije ni sabotirao. Sad se očito osjeća zapostavljeno, gomilalo se očito nezadovoljstvo. Mene brine velika mogućnost da čovjek kao Penava postane zamjenik predsjednika stranke jer to znači intelektualni pad stranke. Taj nema format za modernog političara, europskog, hrvatskog pa ni balkanskog tipa", zaključio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo