Amfilohije upozorava da se Crna Gora vraća u paganstvo

Političari je ruše u primitivizam i evropski holokaust

18.5.2013.
3:46
VOYO logo

Govoreći na slavi crkve u podgoričkom naselju Momišići, mitropolit crnogorsko-primorskije rekao da crkva priznaje sve nacije, ali se ne poistovećuje sa bilo kakvom zemaljskom veličinom.

"Crkva samo preobražava i univerzalizuje ograničene zemaljske vrednosti, bile to nacije, bile države. Njene granice nisu granice država. A i to bi hteli neki od naših sadašnjih političara", rekao je Amfilohije, prenose Vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da je lepo što ti političari vole Crnu Goru i crnogorsku državu.

"Samo nije lepo, nije pametno, nije mudro, lažljivo je i potkopava temelje Crne Gore, ograničavanje bezgranične Crkve Božje na granice fildžan-avnojevske Crne Gore", naveo je Amfilohije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je upozorio političare da Crnu Goru ne vraćaju paganstvu, jer je ona "prosvetljena od apostolskih vremena i kao drevna Dioklija, i kao Zeta, i kao potonja Crna Gora, i na tome se temelji sva kultura i sve njene vrednosti do današnjeg dana.

"Obogotvoravanje crnogorstva ili srpstva - ista je to priča. To je povratak paganstvu. Crkva božja je univerzalna i sramno je i stidno da u Crnoj Gori Svetog Save, Svetog Petra Cetinjskog i lovćenskog tajnovidca Njegoša, hoće da u taj mali fildžan smeste Crkvu Hristovu", kazao je Amfilohije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je poručio da se sa primitivizmom i ograničenostima ne može ići u Evropu, odnosno da se ne može ni "preko praga, a kamoli u Šekspirovu, Geteovu i Danteovu Evropu, a to je prava Evropa kojoj mi pripadamo".

"Sad oni koji i ne znaju šta je Evropa, hoće u Evropu. Koju Evropu? U Evropu Aušvica, Mauthauzena, NATO bombardovanja, Evropu nacifašističke okupacije koja se sad nastavlja okupacijom Kosova i Metohije", rekao je Amfilohije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo