AMERIKANCI PROGOVORILI O BLOKADI PRODAJE IZRAELSKIH F-16: / 'Jasno smo dali do znanja koji se tehnički uvjeti moraju ispuniti'

Image
Foto: AFP

Nakon što su izraelski dužnosnici rekli da će SAD blokirati ugovor Izraela i Hrvatske o prodaji 12 borbenih F-16 zrakoplova,

7.12.2018.
11:11
AFP
VOYO logo

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je da s Hrvatskom i Izrealom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacije da Amerika blokira taj posao.

Image
SAD BLOKIRA KUPOVINU IZRAELSKIH /

F-16? Washington bijesan, tvrde da Izraelu treba dopuštenje za prodaju Hrvatskoj

Image
SAD BLOKIRA KUPOVINU IZRAELSKIH /

F-16? Washington bijesan, tvrde da Izraelu treba dopuštenje za prodaju Hrvatskoj

Nužni tehnički uvjeti za transfer

Izraelski su mediji, naime, objavili da američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji.

Iz američkog veleposlanstva danas poručuju da "surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupnji zrakoplova F-16".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom pregovora bili smo dosljedni i jasni vezano uz tehničke uvjete pod kojima bismo pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

"U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bismo dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja", navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna nadogradnja elektroničkih sustava

Izraelski mediji pišu da je Washington ljutit jer smatra da je Izrael nadogradnjom elektroničkih sustava u inače američki zrakoplov nepošteno profitirao u njihovoj prodaji Hrvatskoj.

Hrvatska se vlada u ožujku odlučila na kupnju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak starih tridesetak godina. Prethodno je, u ljeto 2017., poslala zahtjev za nabavu zrakoplova u pet država - SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu. U listopadu prošle godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo