trend među mladima / Američko energetsko piće sve popularnije među učenicima. Kod nas 12 eura, u Americi 1,88: 'To je slatka vodica'

U školama to piće djeca međusobno prodaju i za 50 centi po gutljaju. Postoji beskofeinska i skuplja verzija tog napitka, dok u kofeinskoj varijanti u samo jednom napitku ima kofeina kao u dvije šalice kave

31.10.2023.
9:30
VOYO logo

U jednoj limenci energetskog pića u prosjeku ima pet žlica šećera. Popularna su među školarcima te je najnovije istraživanje HBSC u Hrvatskoj u prošloj godini pokazalo da svaki šesti 11-godišnjak pije energetska pića, kao i 2,3 posto učenica.

Stariji ih piju još i češće, a posebno zabrinjava trend ispijanja vrlo popularne američke verzije energetskog pića koji u sebi ima kofein. U samo jednoj dozi jednaka je količina kofeina kao u dvije šalice kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularno američko energetsko piće u Hrvatskoj košta oko sedam eura. Dobili smo video iz SAD-a, snimljen u ponedjeljak, iz jednog popularnog supermarketa gdje se to isto piće prodaje za svega 2,48 dolara!

Image
pošast među djecom /

U školama pomama za američkim energetskim pićem od 12 eura punim kofeina: Gutljaj po školi prodaju za 50 centi

Image
pošast među djecom /

U školama pomama za američkim energetskim pićem od 12 eura punim kofeina: Gutljaj po školi prodaju za 50 centi

Postoji i verzija tog pića za "hidraciju", to je beskofeinska varijanta i u amerucu se prodaje 1,88 eura dok je kod nas nevjerojatnih 12 eura!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim višestruko veće cijene, piće za "hidraciju" je ništa više nego voda s nečim!

Potvrdila nam je to i Ana Račić, savjetnica potrošača o hrani koja je proučila deklaraciju beskofeinske inačice energetskog pića koja se, podsjetimo - kod nas prodaje za oko 12 eura, te je potvrdila da se radi praktički o vodi s dodacima sladila, boje i minimalnim dozama aminokiselina i nešto vitamina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je suditi po deklaraciji, to je skupa voda s malo umućenog koječega. Neće nas otrovati, ali nećemo imati ni neku posebnu dobrobit od toga", navodi naša sugovornica.

"Šećera nema, dodana su sladila sukraloza i Acesulfam K. Nažalost ne znamo koliko, ali znamo da su to odobrena i dozvoljena sladila. Dodani su vitamini A, E, B6, B12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamini se dijele na topljive u vodi i topljive u mastima. A, D, E i K su topljivi u mastima. Ovdje su dodani A i E i praktički neiskoristivi jer u napitku nema masti. Moći ćemo ih iskoristiti samo ako uz ovo pojedemo/popijemo nešto masno u čemu će se ti vitamini moći otopiti. Tu su i vitamin B te kalij", objašnjava savjetnica potrošača o hrani Ana Račić.

POGLEDAJTE VIDEO: U školama pomama za američkim energetskim pićem od 12 eura punim kofeina: Gutljaj po školi prodaju za 50 centi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo