AMERIČKI VELEPOSLANIK: / 'Dokument koji sam spomenuo jutros nije tako važan. SAD i Izrael se nisu dogovorili, nema krivice RH'

Image
Foto: Pixsell

Roberth Kohorst je pisanom izjavom objasnio stajalište oko borbenih aviona

28.1.2019.
16:51
Pixsell
VOYO logo

Američki veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst kaže kako su njegovi jutrošnji komentari krivo interpretirani te kako bi ih želio pojasniti.

"Prije svega, želio bih naglasiti da Vlada Sjedinjenih Država ima izvrsnu suradnju s Hrvatskom i s Vladom premijera Andreja Plenkovića. Jutros smo imali produktivan sastanak o nekoliko bilateralnih pitanja", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva kojeg potpisuje Kohorst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednako tako, Sjedinjene Države snažno su podržavale i nastavit će podupirati hrvatsku nabavku borbenih zrakoplova. Konkretno, podržali smo prodaju izraelskih zrakoplova i učinili sve što je bilo u našoj moći da se ona dogodi. Kroz proces donošenja odluke blisko smo surađivali s hrvatskom vladom putem brojnih e-mailova, radova i sastanaka.

Image
HOĆE LI VLADA I DALJE TVRDITI DA NIŠTA NIJE ZNALA? Američki veleposlanik: /

'Plenkoviću sam dao dokument o F16. Bili su svjesni...'

Image
HOĆE LI VLADA I DALJE TVRDITI DA NIŠTA NIJE ZNALA? Američki veleposlanik: /

'Plenkoviću sam dao dokument o F16. Bili su svjesni...'

'Nismo savjetovali Hrvatsku da ne kupuju F-16'

Dokument koji sam spomenuo jutros nije toliko važan koliko je predstavljeno u nekim medijima. Bio je dio naše razmjene na tehničkoj razini s nadležnim tijelima, a pruža i informacije procesu prijenosa trećoj strani (TPT) koji bi se primjenjivao na svaki takav prijenos. Suprotno onome što su neki mediji izvjestili, Sjedinjene Države nisu savjetovali Hrvatsku u niti jednom trenutku da ne kupuju izraelske F-16", kaže veleposlanik Kohorst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odvojenom procesu, SAD je bio u bilateralnim pregovorima s Izraelom o uvjetima mogućem transfera zrakoplova. Nažalost, kako se ponekad dogodi u pregovorima - pri čemu nema nikakve krivice hrvatske Vlade - SAD i Izrael nisu mogli postići sporazum o uvjetima za prijenos. Ovo je prepreka, ali ne i neuspjeh. Razumijem da je Hrvatska još uvijek predana nabavci borbene eskardile, i mi smo još uvijek predani podržati taj napor", poručio je američki veleposlanik.

'Hrvatska ostaje ključan strateški partner'

"Kroz ovaj proces, hrvatska Vlada je pokazala odlučnost da osigura najbolju eskadrilu po najboljoj cijeni. Hrvatska ostaje ključan strateški partner za Sjedinjene Država i to se neće promijeniti", zaključuje Kohorst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kohorst se jutros za N1, govoreći ispred Banskih dvora osvrnuo na dokument o kojem je govorila predsjednica. "Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je Kohorst jutros.

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koje mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali", rekao je američki veleposlanik jutros, a sada je pisanom izjavom dodatno pojasnio što je želio reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo