otkrio detalje / Američki kongresnik prisjetio svog prvog posjeta Hrvatskoj 1991. godine: 'U SANU su nam dali kartu na kojoj nije bilo Hrvatske i BiH'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

'Hrvatske skoro nije bilo, Bosne i Hercegovine nije bilo, Dubrovnik je bio uključen… To je bila njihova grandiozna vizija i nisu je skrivali', prisjetio se

27.11.2017.
9:23
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Američki kongresnik Chris Smith u posjetu je Zagrebu na poziv Zaklade Vigilare i otvorio jev festival tradicije i konzervativnih ideja TradFest 2017. Također dolazak je iskoristio za niz susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te je tako nastavio produbljivati odnose između Hrvatske i SAD-a. U intervjuu za Večernji listsjetio se svojeg prvog posjeta Hrvatskoj 1991.

Zajedno s kolegom kongresnikom Frankom Wolfom i bivšim državnim podtajnikom Richardom McCormickom stigao je u istražnu misiju čiji je cilj bio utvrditi stanje na terenu i o njemu izvijestiti tadašnjeg predsjednika Busha. Tako je između ostalog otkrio kako su u SANU  dali karte velike Srbij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske skoro nije bilo, Bosne i Hercegovine nije bilo, Dubrovnik je bio uključen… To je bila njihova grandiozna vizija i nisu je skrivali", prisjetio se. Također se prisjetio i dvosatnog radnog ručka s predsjednikom Tuđmanom, koji je istaknuo je da se granice ne smiju mijenjati silom, ali i da Hrvatska nema dovoljno oružja da bi se uspješno branila. Također je upozorio Amerikance da "propuštaju vlak“ jer nisu više angažirani i da je njihova politika, temeljena na tome da se Jugoslaviju treba spasiti, pogrešna.

Smith je u intervjuu za Večernji list razgovor s Miloševićem nazvao bizarnim zbog njegova dobrog raspoloženja koje je bilo neprimjereno situaciji. Kako piše u pismu Bushu, srbijanski je predsjednik težište stavio na zabrinutost za 600 tisuća Srba u Hrvatskoj i strah da se Hrvatska razvija u smjeru NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je govorio o tom mračnom razdoblju i bilo mi je jasno da se strahote iz prošlosti uzimaju kao opravdanje za aktualne politike“, rekao je Smith. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo