'DELTA VARIJANTA ĆE ZAVLADATI EUROPOM' / Markotić tvrdi da je najveći rizik noćni život: 'U jednom okupljanju na Mallorci je bilo 9000 mladih, njih 3000 se inficiralo'

Alemka Markotić je istaknula da se delta varijanta koronavirusa najviše širi među mladima u Europi

9.7.2021.
11:47
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je održao konferenciju za medije. Na njoj su prvi put skinuli maske, ali i govorili o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i Europi. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić poručila je da se zaraza širi među mladima.

Image
STOŽER SKINUO MASKE /

Objasnili su slučaj osam preminulih: 'Mi do jučer nismo dobili nikakvu obavijest, to je nedopustivo!'; Jedna županija uvodi strože mjere

Image
STOŽER SKINUO MASKE /

Objasnili su slučaj osam preminulih: 'Mi do jučer nismo dobili nikakvu obavijest, to je nedopustivo!'; Jedna županija uvodi strože mjere

"Izvješće ECDC-a govori da delta varijanta preuzima primat. Negdje se taj postotak kreće od 25 do iznad 70 posto. Očekuje se da će do kraja kolovoza potpuno zavladati Europom", upozorila je Markotić te dodala da se u ovom trenutku brzo širi među mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širenje virusa među mladima

Navela je i nekoliko primjera: "U Portugalu je dnevno oko 2000 inficiranih. Na primjer, ako bi Hrvatska na dnevnoj bazi imala 1300 zaraženih nakon sezone, onda bismo i mi bili u potpunosti zatvoreni, kao što je sada i Cipar. U Španjolskoj je najviše inficiranih među mladima, veliko žarište je bila Mallorca, tamo se skuplja puno mladih turista. U jednom okupljanju je bilo 9000 mladih, njih 3000 se inficiralo", poručila je. 

Dodala je da najveći rizik predstavljaju noćni život i noćni barovi, zbog čega Belgija traži da noćni klubovi ostaju zatvoreni. "Još jedan broj koji nam govori o tome jest broj kontakata mladih. Na Mallorci je to bilo 20-25 novih kontakata dnevno, dok se kod ostalih populacija to računa 3-4 kontakta", dodala je ravnateljica zagrebačke Zarazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štitimo sebe, svoje bližnje i sve druge

Na kraju je ponovila poruku o tome da se potrebno cijepiti. Rekla je da je "najvažnija razlika u odnosu na prošlu godinu to da smo imali samo mjere, koje su dobre i bitne, ali nisu mogle zaustaviti epidemiju. Sada imamo i cijepljenje.

Za one koji nisu shvatili zašto je to važno - prvo štitimo sebe i svoje bližnje. Bit ćemo zaštićeni mi i naše obitelji, a potom i oni koji se ne mogu cijepiti te kronični bolesnici. Pogotovo se to odnosi na one koji imaju teške komorbiditete. Oni se mogu lako razboljeti ako su u sredini gdje ima puno necijepljenih. Cijepljenje nam omogućuje da budemo zdravi, da se slobodno krećemo i da se možemo vratiti na život otprije", zaključila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo