pogledajte fotografije / Alarmantno stanje u autobusima ZET-a: Radnici bez zaštite brišu krpicom, nemaju maske, neki ni rukavice

Image

Dok Milan Bandić tvrdi da je gradska uprava na vrijeme pripremila sve za zaštitu od koronavirusa, vozači autobusa upozoravaju da rade bez ozbiljne zaštite

17.3.2020.
21:06
VOYO logo

Redakcija Net.hr-a primila je u nedjelju fotografije s okretišta autobusa u Dubravi i Dubcu, istočnom, rubnom dijelu Zagreba, na kojima se vidi kako dvoje ljudi “dezinficira” autobuse ZET-a. Dvije osobe, bez zaštitne odjeće, bez zaštitnih maski, samo s rukavicama, prskaju dezinfekcijsku tekućinu po nekim izloženijim površinama, te ih potom brišu – krpicama. Na jednoj fotografiji su improvizirana “dezinfekcijska sredstva”: u velikim plastičnim bocama u kojima su ranije bile tekućine za pranje prozora navodno je pripremljeno dezinfekcijsko sredstvo.

Image
Foto: Čitatelj Net.hr-a

A samo dva dana ranije na press konferenciji Milana Bandića o mjerama borbe protiv koronavirusa u gradu Zagrebu, na kojoj se tvrdilo da je Zagreb spreman na najgori scenarij,  pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić objavila da se “svi autobusi i tramvaji ZET-a tri puta dnevno dezinficiraju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz odgovora Mirke Jozić, pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, bi se moglo zaključiti da je postupak koji je zabilježen na fotografijama nešto kao “sporedna” dezinfekcija, a da se prava velika dezinfekcija odvija u – spremištima.

Na upit kako je organizirana dezinfekcija vozila, autobusa i tramvaja rečeno je da se proces provodi “prilikom povratka u spremišta i garaže”, te da se vozila “ponovno dezinficiraju prije izlaska u promet”. Naputci, odnosno, postupanje ZET-a, dogovoreno je, kažu, s gradskim Uredom za krizne situacije, koji predvodi Pavle Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba naglašava da su “na terminalima raspoređeni djelatnici ZET-a koji obavljaju dodatnu dezinfekciju vozila prilikom povratka na terminal, posebice se to odnosi na dezinfekciju rukohvata i sjedala, a djelatnici koji obavljaju dezinfekciju opremljeni su svom propisanom zaštitnom opremom.” Po svemu sudeći, to su radnici na fotografijama koje je primio Net.hr, no, nije službeno odgovoreno tko su osobe koje provode dezinfekciju, iz kojeg “odjela” ZET-a, te jesu li posebno educirani za to što rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Čitatelj Net.hr-a

Što se tiče sredstva kojima se obavlja dezinfekcija, Zeba odgovara da se radi “o specijaliziranim sredstvima koja prema deklaraciji ubijaju viruse, bakterije i gljivice, a radi pravovremene reakcije sredstava ima dovoljno.” Iz ZET-a napominju da se “na vozilima otvaraju i prozori, a na stajalištima se otvaraju sva vrata kako bi se poboljšala cirkulacija zraka.”

Također tvrde da su proveli i posebne mjere zaštite za zaposlenike koji su u kontaktu s velikim brojem građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osigurana su zaštitna sredstva u vidu rukavica i maskica, a dezinfekcijski sapun i sredstva za dezinficiranje ruku za zaposlenike raspoređena su na terminalima, servisima i drugim potrebnim lokacijama”, piše u odgovoru ZET-a na upit portala Net.hr.

No, stvarnost ih demantira. Mnogi građani koji su se vozili javnim prijevozom svjedoče tome da mnogi vozači u ponedjeljak, 16. ožujka, još nisu imali nikakvu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nemamo maske, a rukavice – neki su dobili, a neki ne”, rekao je vozač i šef Sindikata autobusnog prometa ZET-a, Ilija Tadić.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo