onečišćenje u zagorju / Akcident kod Bedekovčine - voda obojana u crveno i plavo! 'Strahovito smrdi, ne možemo otvoriti prozore'

Image
Foto: RTL/čitatelj

Građani s područje Bedekovčine su zabrinuti zbog zagađenja vode koja je crvene i plave boje

27.10.2019.
14:45
RTL/čitatelj
VOYO logo

Građani s područja Bedekovčine zabrinuti su zbog zagađenja vode, točnije potoka koji teče kroz Poznanovec - jedan dan je crven, pa drugi plav, a onda samo - muljav i smeđ! I tako već više od mjesec dana, tvrdi gospođa Jasna Žigovečki Pavetić kroz čije dvorište prolazi. Kako se potok nalazi nizvodno od tvornice za preradu kože i obuće INKOP, uvjereni su da je tamo i izvor zagađenja. 

Image

Akcident u Zagorju - voda obojana u crveno i plavo! 'Strahovito smrdi, ne možemo otvoriti prozore'

Image

Akcident u Zagorju - voda obojana u crveno i plavo! 'Strahovito smrdi, ne možemo otvoriti prozore'

"Crvena i plava boja potoka obično se javljaju na kraju tjedna, četvrtak i petak. Iako, moram priznati da je preko ljeta potok bio prilično čist. No, sada postaje neizdrživo. Ne samo zbog boje nego i zato što strahovito smrdi i pogotovo navečer. Ne možemo uopće imati otvoren prozor, a kamo li biti vani", ispričala je Jasna Žigovečki Pavetić za Vijesti.hr.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, dodaje, uz potok su i druge kuće, mala djeca se igraju okolo pa ih treba stalno imati na oku. 

"Dva puta sam pisala načelniku Darku Banu, bile su službe i izuzimale uzorke, ali konkretnog pomaka nema i nismo u stvari saznali o čemu je riječ", ističe gospođa Žigovečki Pavetić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz općine Bedekovčina su danas izvijestili uznemirenu javnost da su poduzeli sve radnje i mjere unutar svojih ovlasti i nadležnosti te je o svemu obaviještena Državna vodopravna inspekcija, Policijska postaja Zabok i Županijski operativni komunikacijski centar (112).

"Općina Bedekovčina je odmah nakon saznanja i dojave građana o akcidentu onečišćenja potoka (Jezerščak) u Poznanovcu, nizvodno od tvornice Inkop prema rijeci Krapini, poduzela sve radnje i mjere unutar svojih ovlasti i nadležnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom obilaska terena utvrđeno je da je do onečišćenja došlo zbog nekontroliranog istjecanja obojene tekućine u potok te je provedeno uzimanje uzorka onečišćene vode za potrebe analize. Mjesto onečošćenja su 26. listopada obišli načelnik Stožera civilne zaštite Općine Bedekovčina i komunalni redar Općine Bedekovčina te tom prilikom nisu zatekli onečišćenje. 

No, kako bi se poduzele sve potrebne mjere i spriječilo daljnje ponavljanje akcidenta nakon obilaska terena održana je sjednica Stožera civilne zaštite te su o nastalom događaju informirana sva nadležna tijela na razini Krapinsko-zagorske županije, načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije i Služba civilne zaštite Krapina. Napominjemo da će se sukladno zaključcima Stožera civilne zaštite Općine Bedekovčina obavljati pojačani nadzor mjesta onečišćenja i poduzeti sve mjere kako se isto onečišćenje ne bi ponovilo", navodi općina Bedekovčina u današnjem priopćenju za javnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, gospođa Žigovečki Pavetić koja redovito fotografira stanje potoka ističe kako bi inspekcije trebale doći četvrtkom i petkom, kada su crvena i plava boja potoka najintenzivnije što se najbolje vidi na fotografijama. 

Na prostoru kompleksa tvornice osim "INKOP kože" i "INKOP obuće" radi još nekoliko tvrtki nakon što je INKOP d.d. završio u stečaju.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo