Neizvjesna budućnost /

Tri moguća scenarija za budućnost Agrokora: standstill dogovor, Lex Agrokor ili predstečajna nagodba?

Premda Sberbanka i pet najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj već 24 sata tvrde da je postignut dogovor s Todorićem i da preuzimaju upravu Agrokora - to se još nije dogodilo. Takozvani 'standstill' aranžman još formalno nije potpisan tako da druga dva scenarija još uvijek ulaze u igru.

1.4.2017.
19:00
VOYO logo

Bombastična objava šefa Sberbanke trebala je značiti rješenje za dramu u  Agrokoru: Danas nastupa 'standstill'!

No, 24 sata kasnije 'standstill' aranžmana još nema. Todorić ugovor nije potpisao, kao ni Swiss banka, J.P Morgan, BNP ni Goldman Sachs. Iz Erste banke nas od jutros uvjeravaju da će potpisi stići mailom iz međunarodnih središnjica - svaki tren. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intenzivno se radi na finalnom usuglašavanju svih tehničkih detalja ugovora te se očekuje da će to biti dovršeno u najskorijem roku", poručili su.

Standstill bi smijenio cijelu Agrokorovu upravu - od Ivice i njegova sina Ante do ostalih pet članova uprave. Novi predsjednik uprave bio bi hrvatski menadžer, a ostala mjesta popunili bi strani stručnjaci. Todorić, čini se, traži treći izlaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek je Ivici Todoriću na stolu i mogućnost da krene u predstečajne nagodbe s tvrtkama koje su bile u blokadi u petak. Druga opcija mu je da pričeka Lex Agrokor koji će biti izglasan u srijedu ili da prihvati standstill", objasnio je Goranko Fižulić

Predstečaj je jedino rješenje koje nudi - makar privremeni - ostanak Todorića 'u igri'. A, kako tvrdi Fižulić, jedina svim vjerovnicima nudi iste uvjete.

"Naravno da je netko tko je cijeli život stvarao jednu kompaniju, da se teško od toga odvaja. Naravno da on možda smatra da bi on ipak mogao najbolje sam ovu kompaniju iz kolapsa izvući, ali o tome na kraju odlučuju vjerovnici i vjerovničko vijeće bez obzira koji od ova tri oblika bude privaćen", kazao je Goranko Fižulić-

Umjesto rješenja, subota je bila radna. U Agrokorovom tornju su navodno nastavljeni sastanci Todorića i bankara. A na zagrebačkom Žitnjaku okupili su se najveći Konzumovi dobavljači - od Kraša i Francka do Podravke, no bez Todorića, već s bankarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko traži svoj novac - a za 15 dana mogli bi ga tražiti i radnici svih 20-tak blokiranih tvrtki.

"Radnik u roku od 30 dana od dana dospjeća plaće, s tom ispravom koju mu treba dati poslodavac, može ići na Finu i izravno ovršiti poslodavca. Ako poslodavac nema sredstava onda mu nema što ovršiti", objasnio je Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj scenarij je još daleko, ali se uklapa u 'najcrnji scenarij' kojeg - dijelom i u predizborne svrhe - spominju političari. Oni Todoriću nude treću opciju - Lex Agrokor, no bez Todorića.

"Nitko ne sapšava Ivicu Todorića, on već odavno nije vlasnik Agrokora. Situacija i dugovanja su puno veća od vrijednosti samog koncerna, ovdje se radi o spašavanju gospodarskog sustava", obrazložio je Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most).

Todorić ima još malo vremena za igru prema svojim pravilima - a onda će se morati odlučiti hoće li predati Agrokor i sudbine njegovih radnika bankama, državi ili trgovačkom sudu.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo