12 godina od tragedije / 5,4 milijuna kuna plus 6000 kn mjesečno: Frane Lučić napokon će dobiti odštetu od države

Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije, napokon će dobiti odštetu

15.3.2019.
10:15
VOYO logo

Vlada je donijela zaključak o nagodbi s jedinim preživjelim vatrogascem s Kornata Franom Lučićem. Usvojeno je izvješće da se Lučiću isplati 5,4 milijuna kuna za odštetu, a u budućnosti će primati i mjesečnu rentu od 6000 kuna za pomoć i njegu te poboljšanje prehrane.

"Ovo se nikako ne može smatrati priznanjem krivnje Republike Hrvatske. Već sam rekao da bi najbolje rjesenje bilo da se postigne nagodba zbog dugotrajnosti postupka", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lučić je, podsjetimo, prošli tjedan bio u DORH-u na sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem nakon što je početkom veljače djelomično dobio spor radi naknade štete protiv grada Šibenika i Republike Hrvatske koji su mu prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda dužni isplatiti 1,75 milijuna kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

No, Državno odvjetništvo na tu je presudu uložilo žalbu. Nepravomoćnu presudu Lučić je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjaković: Neprimjereno što je proces sklapanja nagodbe s Lučićem toliko dugo trajao

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak je neprimjerenim ocijenio to što je "toliko dugo" trajao proces sklapanja nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, a razloge dijelom vidi u procjenama DORH-a da a svaku presudu ulaže žalbu, kao i tome što je područje zaštite od požara poprilično složeno definirano zakonom pa je teško utvrditi odgovornost.

 "Postoje vatrogasna društva i vatrogasne zajednice na razini općina, gradova, županija, svaki od njih snosi svoj dio odgovornosti u svemu tome, tako da je to bio dosta složen predmet vezano za utvrđivanje odgovornosti", izjavio je Bošnjaković nakon sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složio se s novinarskom opaskom kako je neprimjereno što je proces toliko dugo trajao. "Sklopili smo danas nagodbu, neke vlade prije nas su isto radile na tome, ali mi smo došli u poziciju da smo to danas sklopili", poručio je i dodao kako je preduvjet za nagodbu povlačenje Lučićeve tužbe protiv države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo