U KD Vatroslav Lisinski /

145. godina Hrvatske vatrogasne zajednice: 'Nema opasnije djelatnosti i Hrvatska je tu gornja liga'

Svake godine vatrogasci izađu na 30.000 intervencija, a Hrvatska je ponosna što ima najveći broj dobrovoljnih vatrogasnih društava u odnosu na druge

20.12.2021.
20:00
VOYO logo

Večeras je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana svečana proslava 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice. Dodijeljena su i najviša vatrogasna priznanja, a premijerno se prikazao i dokumentarac „Zovi 193“.

Vatrogascima su pohvale stigle i od premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koji su došli na proslavu u Lisinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imam dojam da su, pogotovo u ruralnim sredinama, vatrogasna društva uz lovačka društva, najbitnije institucije koje vežu ljude od najmlađih dana. Ova društva okupljaju zaista cijeli život. 

Milanović je rekao: "Nema ozbiljnije i opasnije ljudske djelatnosti. I tu je Hrvatska, ja to vidim i znam, 'gornja' liga, gornja Europska liga. Dobra je zbog tradicije, dobra je zbog ulaganja." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš reporter Boris Miščević javio se uživo iz KD Lisinski gdje je razgovarao sa Slavkom Tucakovićem, glavnim vatrogasnim zapovjednikom Hrvatske: 

"Biti vatrogasac je način života, prvo treba biti čovjek da bi postao vatrogascem, na to trebaš biti ponosan i hrabar pomoći bližnjem. Ali treba pomoći i samom sebi jer da bi pomogao drugima, moraš biti siguran u sebe, educiran i osposobljen. Zbog svega onoga što rade dobrovoljni i profesionalni možemo biti uvjereni da nam daju dobru sigurnost."

Na pitanje, jesu li vatrogasci dobro opremljeni, odgovorio je kako se nakon požara 2017. poboljšala opremljenost vatrogasaca. 
"Dobili smo središnji državni ured nadležan za vatrogastvo, novi zakon, novo preustrojstvo tu si pristupni fondovi, izgradnja vatrogasnih domova. Čak 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava dobilo je domove i imamo naznaku da će taj projekt ići još i dalje. Početkom iduće godine ide javna nabavka 80 šumskih vozila, 8,5 milijuna opreme koja ide u vatrogasne zajednice županija", odgovorio je. 

Na pitanje je li moguće da Hrvatska ima najviše DVD-ova u odnosu na ostale zemlje, zapovjednik Tucaković je potvrdio i dodao: "Mi smo na njih ponosni, DVD-ovi su brend. Zamislite ljude koji dragovoljno rade, odlaze od svojih obitelji ne znajući hoće li se vratiti. Na filmu smo večeras mogli vidjeti što znači eksplozija plinske boce, svaki kontejner može biti opasan ako netko odbaci u njega bombu. Vatrogasci kad odlaze na intervenciju nikad ne znaju što ih čeka. A dobrovoljni vatrogasci daju cijelog sebe i to je nešto na što cijela Hrvatska može biti ponosna. Mogu tvrditi da smo u samom vrhu Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, vatrogasci svake godine imaju oko 30.000 intervencija, a njihova himna je"Vatru gasi, brata spasi". 

Sretna im 145. obljetnica!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo