SLUŽBENA BROJKA OKO 2000 / 'Ako rezultati budu kao u Sloveniji, znači da više od 95% Hrvata nema stečenu imunost'

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL

'Još uvijek, najvjerojatnije, više od 95 posto hrvatske populacije nema stečenu imunost na Sars-Cov-2 virus', rekao je dr. Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

6.5.2020.
23:05
Marko Prpić / PIXSELL
VOYO logo

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević počela su prva serološka testiranja zaposlenika. Dvadesetak minuta potrebno je za sam test, ali rezultati stižu tek kad se svi testiraju, pišu Vijesti.hr. Tim testiranjima pokazat će tko se koronavirusom zarazio i oporavio te tko je razvio antitijela. Koliko je pak takvih u cijeloj zemlji, mogli bismo znati idući tjedan.

U RTL-u Danas predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Ivan Puljiz rekao je da su serološka testiranja u Klinici počela jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SEROLOŠKA TESTIRANJA DALA SU NEKE PROBLEMATIČNE REZULTATE: /

Nije riječ o 'imunitetu krda', već o nečemu sasvim drugom

Image
SEROLOŠKA TESTIRANJA DALA SU NEKE PROBLEMATIČNE REZULTATE: /

Nije riječ o 'imunitetu krda', već o nečemu sasvim drugom

U Sloveniji i Češkoj prokuženost 2 do 4 posto

"Danas je drugi dan testiranja, a rezultati će biti kompletirani i objedinjeni kada se uzmu uzorci od svih naših zaposlenika. Očekujemo za tjedan ili 10 dana", kazao je Puljiz.

U Sloveniji i Češkoj pokazalo se da je prokuženost između dva i četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema službenim podacima, dosad od početka epidemije u Sloveniji je testirano nešto manje od 60 tisuća stanovnika. To je uzorak populacije nešto manje od tri posto ukupno, a prokuženost je oko dva do četiri posto. To je relativno niska prokuženost", rekao je Puljiz dodavši kako to znači da je dva do četiri posto populacije ili preboljelo bolest ili je bilo u kontaktu s koronavirusom.

"Drugim riječima, više od 95 posto populacije još uvijek nema stečenu imunost na Covid infekciju", kazao je Puljiz i dodao da za Hrvatsku očekuje "slične rezultate kao u Sloveniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

125.000 građana Hrvatske bilo u doticaju s virusom

"To nam govori da moramo biti oprezni i da moramo čuvati sebe i bližnje. Moramo se držati preporuka i načela Nacionalnog stožera. Oprez! Još uvijek, najvjerojatnije, više od 95 posto hrvatske populacije, ako to bude kompatibilno s rezultatima Slovenije, nema stečenu imunost na Sars-Cov-2 virus", rekao je Puljiz.

Ako je to točno, znači da oko 125 tisuća hrvatskih građana je bilo u doticaju s virusom, odnosno bilo zaraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, to su te brojke. Ali, potrebno je ipak kod nas provesti testiranje. Možda ne na tom postotku uzorka da bismo onda mogli objektivizirati. Vidimo da su slični rezultati dobiveni i u Češkoj pa očekujemo da će takvi biti i u našoj državi", napomenuo je Puljiz.

U posljednjih deset dana situacija je povoljna

Otkrio je da posljednjih deset dana više pacijenata otpuštaju iz Klinike nego ih novih stiže što pokazuje da je situacija povoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas imamo tek 22 hospitalizirana pacijenta, sedmero je u Jedinici intenzivnog liječenja. Peti, a povremeno je i šesti na aparatu za umjetnu ventilaciju. Jedan pacijent je na aparatu za ECMO. Ostali pacijenti na otvorenom odjelu su relativno stabilni", zaključio je Puljiz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo