SENZACIJA / Nevjerojatno otkriće u Vatikanskoj knjižnici: 'Pronašli smo novo poglavlje Biblije koje sadrži skrivene stihove'

Image
Foto: Profimedia

Skriveni tekst isprva je izbrisao pisar u Palestini - što je bila uobičajena praksa u to vrijeme

12.4.2023.
12:00
Profimedia
VOYO logo

Nevjerojatno otkriće koje datira iz 3. stoljeća sadrži poglavlja od 11. do 12. Evanđelja po Mateju i jedan je od najranijih prijevoda Evanđelja. Stranica je izašla na vidjelo zahvaljujući korištenju ultraljubičaste fotografije na rukopisu u Vatikanskoj knjižnici, piše The Sun.

Skriveni tekst isprva je izbrisao pisar u Palestini - što je bila uobičajena praksa u to vrijeme jer je pergament bio rijedak pa su rukopisi često brisani i ponovno korišteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulomci potječu iz Evanđelja po Mateju, Isusovog učenika koji je bio carinik, koje je jedno od četiri evanđelja Novog zavjeta u Bibliji.

Image
RAČUNALNI PROGRAM DOKAZAO: /

Biblija je više nego dvostruko nasilnija od Kurana

Image
RAČUNALNI PROGRAM DOKAZAO: /

Biblija je više nego dvostruko nasilnija od Kurana

Ostala tri evanđelja ocrtavaju Isusov život

Ostala tri evanđelja, ona po Marku, Luki i Ivanu, ocrtavaju Isusov život, a njihovi spisi čine dio 27 knjiga Novog zavjeta. Izvorna grčka verzija Matejeva poglavlja 12, stih 1 glasi: "U ono vrijeme Isus je u subotu prolazio žitnim poljima, a njegovi učenici ogladnjeli su i počeli brati klasje i jesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok sirijski prijevod glasi: " (…) su počeli brati klasje, trljati ih u rukama i jesti."

Ostatak prijevoda nije objavljen - što znači da bi bezbrojni skriveni stihovi mogli biti otkriveni kasnije. Medijevist s Austrijske akademije znanosti (OeAW) Grigory Kessel sada je uspio otkriti izgubljene riječi i njegova su otkrića objavljena u časopisu New Testament Studies.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi je rekao: "Tradicija sirijskog kršćanstva poznaje nekoliko prijevoda Starog i Novog zavjeta.

Starosirijski prijevod evanđelja

"Donedavno se znalo da samo dva rukopisa sadrže starosirijski prijevod evanđelja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Claudia Rapp, ravnateljica Instituta za srednjovjekovna istraživanja pri OeAW-u, rekla je: "Grigory Kessel je došao do velikog otkrića zahvaljujući svom dubokom poznavanju starih sirijskih tekstova i karakteristika pisma. "Ovo otkriće dokazuje koliko produktivna i važna može biti međuigra između modernih digitalnih tehnologija i temeljnih istraživanja kada se radi o srednjovjekovnim rukopisima."

Knjige Novog zavjeta napisane su u godinama nakon Kristova raspeća. Započinje Matejevim opisom njegova rođenja i također sadrži pisma ranih crkvenih vođa ranim kršćanima, poput pisama svetog Pavla. Novi zavjet završava Knjigom Otkrivenja koja kršćanima govori o kraju svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo