TEŠKA BOLEST

ZIKA OPASNIJA NO ŠTO SE MISLILO: Oboljela djeca trpe strašne, često i fatalne posljedice

Djeca zaražena zika virusom rađaju se s mnogo većim posljedicama po zdravlje no što se do sada mislilo, pokazala je nova klinička studija.

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE ZNANSTVENIKA: Zika razara i mozak odraslih osoba

Nova studija o posljedicama zika virusa na zdravlje zaražene novorođenčadi pokazala je s čime će se sve morati nositi ta djeca. Osim, mikrocefalije, fizički manje glave i abnormalnosti mozga, javljalju se i malformacija malog mozga, lezije na lubanji te još brojni drugi poremećaji koji mogu uzrokovati smrt oboljele djece u vrlo ranoj dobi.

Sažetak ove studije objavljen je u mjesečniku Američke medicinske udruge.

‘Bolest je slična rubeoli i citomegalovirusu, ali ostavlja puno veću štetu po zdravlje’, rekao je dr. Tanuri iz laboratorija molekularne virologije Federalnog sveučilišta u Rio de Janeiru dodavši kako su autopsije na preminuloj djeci pokazale da Zika uništava moždano tkivo čime se nanosi nepopravljiva šteta djetetovim kognitivnim i senzornim funkcijama.

Brazil najpogođeniji virusom

Ova studija nastala je na temelju promatranja 11 novorođenčadi do gestacijskog perioda do 6 mjeseci starosti. Troje od 11 djece preminulo je unutar 48 sati od poroda. Ovo su objedinjena klinička, laboratorijska i patološka saznanja i daju nam dublji uvid u posljedice zaraze zika virusom.

Diljem svijeta je 40 zemalja potvrdilo slučajeve zaraze zika virusom, no Brazil je definitivno bila zemlja koju je ova bolest najjače pogodila. U manje od godinu dana, rođeno je 1949 djece s mikrocefalijom, a ukupni broj zaraženih zika virusom u Brazilu je 196.976.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr