Play ponuda

ZEMLJA SVE VIŠE ONEČIŠĆENA UMJETNOM SVJETLOSTI: / Nova tehnologija dodatno pogoršava ovaj fenomen

Image
Foto: Anton Balazh
23.11.2017.
7:09
Anton Balazh
Play ponuda

Znanstvenici čiji su radovi objavljeni u srijedu u časopisu Science Advances, utvrdili su da se od 2012. do 2016. osvijetljenost našeg planeta povećavala, i po količini i po jačini, oko 2 posto na godinu.

Onečišćenje umjetnom svjetlošću događalo se gotovo posvuda na Zemlji, upozorio je ChristopherKyba iz instituta GFZ za geofizičko istraživanje u Potsdamu u Njemačkoj, glavni autor studije.

Ova studija je među prvima koje iz svemira ispituju učinke prijelaza na LED žarulje koje troše puno manje električne energije.

Rezultat je pokazao da su uštede zahvaljujući toj novoj tehnologiji puno manje od očekivanih.

Budući da LED žarulje proizvode istu količinu svjetlosti s puno manje električne energije, stručnjaci su mislili da će se troškovi za javnu rasvjetu u gradovima smanjiti.

No znanstvenici su zaključili da se ušteđen novac ulagao u postavljanje većeg broja vanjskih rasvjetnih tijela.

"Nadamo se da će ovi rezultati skrenuti pozornost na brojne posljedice prekomjerne uporabe umjetne svjetlosti na prirodu noću", rekao je ScottFeierabend, direktor Međunarodne organizacije crnih noći.

Napose upozorava da LED žarulje emitiraju veliku količinu plave svjetlosti koju uređaji na NASA-inim satelitima korištenim u ovom istraživanju ne mogu zabilježiti.

Zbog svjetlosnog onečišćenja u kojemu živi više od 80 posto čovječanstva, trećina stanovnika Zemlje neće nikad vidjeti Mliječnu stazu.

Play ponuda
Play ponuda