BIZARNA POSLJEDICA ZATOPLJENJA /

Zemlja sjevera postaje idealna vinska lokacija, a ima i nešto o čemu naši vinari mogu samo sanjati

Image
Foto: Profimedia

Nekada kuriozitet, švedska vina postaju traženija, a osim čiste prirode tamošnji vinari imaju adut s kojim se ne može mjeriti nitko na jugu - čak 23 sata dnevnog svjetla

19.12.2022.
10:53
Profimedia
VOYO logo

Na većem dijelu sjeverne hemisfere berba grožđa završila je prije nekoliko mjeseci. Ali u malom vinogradu nedaleko od Stockholma, na temperaturama od -8 stupnjeva Celzija i uz 15 cm snijega, tek je počelo. "Savršeno je", rekao je Göran Amnegård, čija vinarija Blaxsta tvrdi da je jedno od najsjevernijih vinograda na svijetu, kad su prošli tjedan započeli berbu, piše Guardian.

Čak 23 sata sunca

Kada je prije 22 godine posadio svoje prvo grožđe, to je bila jedna od rijetkih švedskih komercijalnih vinarija. Sada je jedan od sve brojnijih u nordijskoj zemlji za koju stručnjaci predviđaju da je na putu da postane vinska destinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amnegårdovo grožđe vidal blanc ima do 23 sata dnevnog svjetla na vrhuncu ljeta prije nego što se pretvori u njegovo nagrađivano ledeno vino koje prodaje restoranima s Michelinovim zvjezdicama. "Imamo jedan od najunikatnijih terroira, tla, na svijetu", rekao je.

Nova industrija vrijedna milijardu eura

Image
Foto: Profimedia

Iako su relativno mali sa 150 hektara, švedski vinogradi su se u posljednje dvije godine proširili za 50%. Očekuje se da će se u roku od pet godina više nego udvostručiti. Dugoročno, predviđa se da bi mogli narasti na 10.000 hektara i postati nova industrija vrijedna milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća prodaja švedskog vina gotovo se udvostručila u posljednjih pet godina. Systembolaget, lanac u državnom vlasništvu s monopolom nad prodajom alkoholnih pića jačine iznad 3,5%, rekao je da je prodaja porasla s 19.388 litara u 2017. na 34.495 litara ove godine do 30. studenoga. Iako je proizvodnja još vrlo malog opsega, trgovac je rekao da količina, kvaliteta i interes kupaca rastu.

Nove sorte koje stvorene po mjeri

Stručnjaci kažu da su globalno zagrijavanje i uzgoj novih sorti grožđa među čimbenicima koji pokreću švedsku proizvodnju vina. Glavne sorte koje se uzgajaju u Švedskoj su solaris, bijelo grožđe koje je 1975. prvi put pustio u promet Institut za vino Freiburg u jugozapadnoj Njemačkoj, i rondo, za crno vino.

Lotta Nordmark, istraživačica na švedskom Sveučilištu poljoprivrednih znanosti, rekla je da su stilovi vina uglavnom bili bijeli, pjenušavi i rose, ali da postoji i potencijal za proizvodnju narančastih vina. Od vitalnog značaja za uspjeh vinogradarstva bit će korištenje sorti grožđa otpornih na bolesti, održivi sustavi uzgoja i mogućnost eksperimentiranja bez ograničenja apelacija, rekao je Nordmark.

Sve veći interes stručnjaka

Image
Foto: Profimedia

“Poznavatelji vina zainteresirani su za švedska vina jer grožđe ima dugo razdoblje razvoja, visoku kiselost koja gradi zanimljivu senzorsku paletu i već sada švedska vina osvajaju mjesto na međunarodnim natjecanjima degustatora.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nordic Vineyards, koji prodaje skandinavska vina online, rekao je da većinu njegovih proizvoda kupuju ljudi iz regije, ali da sve više dobiva zahtjeve iz cijele Europe i Azije, posebice Japana.

Felix Åhrberg, vinar u Kullabergs Vingårdu u Skåneu i tajnik Švedske industrijske udruge za enologiju i vinogradarstvo (SBOV), rekao je da je švedsko vino "vrlo dobro prihvaćeno", ali su proizvođači "tek zagrebali po površini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan oblik turizma

"Vjerujem da je ovo stvarno vrijeme", rekao je, dodajući da ide u sličnom smjeru kao britanski pjenušac. “Potencijal će biti 10.000 hektara, dakle 4000 hektara manje nego u Švicarskoj. Bila bi to nova industrija vrijedna milijarde eura u Švedskoj s vinskim turizmom.”

Sveneric Svensson, predsjednik Svenskt Vin (Švedsko vino), rekao je da iako je grožđe solaris "rođeno u Freibergu ... ovdje je pronašlo svoj dom jer sazrijeva u kraćem vremenu." Dodao je: “Ljudi su navikli piti chablis ili sauvignon blanc, ali kad čuju solaris kažu ‘što je ovo?’ Ali trebali bi probati. Jako je dobar, sličan sauvignonu blancu.”

Nekada kuriozet, sada sve ozbiljnija grana

Švedski vinski novinar Mikael Mölstad rekao je da je u 20 godina vinogradarstvo uglavnom na jugu zemlje, u Skåneu, prešlo iz "kurioziteta" u scenu s ozbiljnim potencijalom, s vinogradarima i vinarima koji dolaze iz inozemstva. “Danas, Švedska, kao što je to učinila Engleska prije 15-20 godina, ima potencijal da se natječe kvalitetom vina u cijenjenim vinskim zemljama u Europi.”

No trenutni rast samo je početak. „Mora postojati uvjerenje političara i vlasti da se proizvodnja vina odredi kao budući poljoprivredni posao za Švedsku. S tim će doći do većih ulaganja s rizičnim kapitalom potrebnim za unapređenje poslovanja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “S klimatskim promjenama i čistom i, u usporedbi s tim, jeftinom zemljom, zašto ne? Postoji interes proizvođača vina u Europi da osiguraju zemlju u Švedskoj za buduću proizvodnju.”

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo